Velünk élő múlt

Velünk élő múlt
05/14

2022. május 14. 11:00

ELTE BTK Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum körút 4.)

05/14

2022. május 14. 11:00 -

ELTE BTK Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum körút 4.)


Az ELTE BTK campusa, a Történelemi emlékhelyként nyilvántartott Trefort-kert is csatlakozott a Nemzeti Örökség Intézete által indított Emlékhelyek napjához. 

 A Trefort-kert az újkori magyar felsőoktatás egyik legfontosabb helyszíne, nevét az egyetemi campus létrehozását támogató Trefort Ágoston kultuszminiszter után kapta. A kert ekkor még az egy karon folyó bölcsészet- és természettudományi, valamint kis részben az orvosi és állatorvosi képzésnek adott helyet, majd négy évtizeden át a Műegyetem is itt működött. 

A hálás utókor 1904-ben szobrot emelt Trefort Ágostonnak a campuson, melyet tiszteletére Trefort-kertnek nevezték el. A Trefort-kert a 19. század utolsó harmadától a mai napig a magyar felsőoktatás egyik legfontosabb színtere, jelenleg az 1950-ben Eötvös Lorándról elnevezett budapesti tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara található itt.

A vezetett séta során az érdeklődők nem csak az ELTE Bölcsészettudományi Kar múltjába nyerhetnek bepillantást, de megismerhetik az itt található épületek, emlékművek történetét, valamint a területhez kapcsolódó háborús és forradalmi tevékenységeket és különleges emberi sorsokat is.

A vezetést Kósa-Grimm András Kristóf történész tartja. A séta 11.00-kor indul a Múzeum körúti bejárattól. Az esemény regisztrációköteles!

Facebook