Minorok

Minorok

Az alapképzésben minden bölcsész hallgatónak teljesítenie kell 180 kreditet, mely jellemzően tartalmazza a kötelező általános bölcsésztárgyakat, a képzési ág és az alapszak közös képzésének tantárgyait. Az oklevél kiadásához szükséges továbbá szakonként eltérő számú, szabadon választható kredit, amely az Egyetem bármely karáról felvehető.  A hiányzó 50 kreditet a következő egységek valamelyikének elvégzésével teljesítheti a hallgató (a lehetőségek alapszakonként eltérőek): specializáció teljesítésével (alapszak egy speciális ismereteit összefoglaló modul), illetve minor specializáció abszolválásával (másik alapképzés szakterületi ismereteit tartalmazó specializáció, modul). Mind a specializációra, mind a minor specializációra az első tanév végén kell jelentkezniük a hallgatóknak a Neptun tanulmányi rendszeren keresztül. Érdemes azonban a minort már az egyetem megkezdésekor kiválasztani, mert a minorok közel felének bejutási feltételei vannak, vagyis néhány tárgyat a minor felvétele előtt, már az első vagy második félévben teljesíteni kell.

Anglisztika

Digitális bölcsészet

Ének-zene / Zenekultúra

Germanisztika

Informatikus könyvtáros

Keleti nyelvek és kultúrák

Magyar

Tanegységlisták:


Néprajz

Ókori nyelvek és kultúrák

Régészet

Szabad bölcsészet

Romanisztika / Újlatin nyelvek és kultúrák

Szlavisztika

Történelem

Fontos információk a kreatív írás minor specializációról

A kreatív írás minor specializáció a költői és/vagy próza-, esetleg drámaírói, műfordítói tehetséggel rendelkező és erősen elkötelezett hallgatóknak kíván segítséget nyújtani képességeik kibontakoztatásában, ezért elsősorban olyan hallgatók jelentkezését várjuk, akik már korábban is írtak (esetleg fordítottak) szépprózát, verset, esetleg drámát. A stílusgyakorlatok során a hallgatóknak mindezen területeken ki kell próbálniuk magukat. (Forgatókönyvírást nem tanítunk.)

Mivel a specializáció ismeretei és gyakorlati fogásai részben egymásra épülnek, ajánlott e minort már az egyetem megkezdésekor kiválasztani, mert megkerülhetetlen bejutási feltételei vannak: három tárgyat (előadást) a minor hivatalos felvétele előtt, már az első vagy a második félévben teljesíteni kell. A minor komoly szervezési nehézségekkel esetleg négy-öt félév alatt is elvégezhető, de nem érdemes, mert egyrészt óhatatlanul bekövetkeznek óraütközések, másrészt bizonyos készségek hosszabb idő alatt alakulnak ki. Éppen ezért az óralátogatás alól az előadások nagy részében sem adható fölmentés. (Későbbi kezdés esetén az esetleg rendelkezésre álló többletféléveket lehet igénybe venni.)

Az előfeltételi előadásokat azok is elvégezhetik (illetve jegyszerzési kötelezettség nélkül is látogathatják a megadott létszámkeretek között) azok is, akik nem kívánják elvégezni a minort.

Az előfeltételeket és a tanegységlistát megtalálják itt

Kérdések esetén a minor felelőse, Dr. Déri Balázs egyetemi tanár (megszólítása: „Tisztelt Tanár úr!”) készséggel áll rendelkezésre a deri.balazs@btk.elte.hu címen, esetleg megbeszélés alapján személyesen.

Tanórai kereteken túl ajánljuk a kreatív írás minor aktuális és volt hallgatói által már 12 éve működtetett Szerdai Szalon alkotókört és felolvasóestjeit.