Sorrendmódosítási kisokos

A 2024 szeptemberében induló képzésekre jelentkezőknek

2024.06.26.
Sorrendmódosítási kisokos

A legfontosabb, hogy azt a szakot és azt az egyetemet jelöld meg első helyen, ahová a legjobban szeretnél járni!

 

2024. július 16-ig tudjátok módosítani a korábban megjelölt szakok sorrendjét.

Érdemes alaposan átgondolnotok ezt a döntést, mielőtt kattintanátok az E-felvételiben, ugyanis

 • minden jelentkező a listájában szereplő első olyan helyre nyer felvételt, ahol felvételi összpontszáma eléri a meghatározott ponthatárt,
 • sorrendet módosítani csak egyetlen alkalommal lehet az eljárás során. Vagyis aki megtette, később már nem módosíthat újra, hiába gondolja meg magát közben.

Összeszedtük a legfontosabb szempontokat és teendőket azzal kapcsolatban, hogy mikor és hogyan érdemes élni a sorrendmódosítás lehetőségével, és mikor nem érdemes kihasználni ezt az egyszeri lehetőséget.

Csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet mozgatni.

Nem lehet új képzést megjelölni, vagy meglévő jelentkezési helynél intézményt, szakot módosítani, azaz új egyetemet vagy új képzést már nem tudtok felvenni a listába. Azonban abban az esetben, ha egy már meglévő jelentkezési hely finanszírozási párját szeretnétek felvenni – azaz, ha a jelentkezéskor csak az állami ösztöndíjas formát jelöltétek meg, akkor lehetőségetek van a költségtérítéses párját is hozzáadni.

Törölni szabadon lehet a listáról, aminek sok esetben jelentős szerepe lehet.

Van ugyanis még egy augusztusi pótfelvételi kör is, amit az egyetemek azon szakok esetében hirdethetnek meg, ahol maradt erre kapacitás, azaz felvehető létszám. Amennyiben az egyetem egy szakot az általános eljárásban is meghirdetett, a pótfelvételin a ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 24-én meghatározott ponthatárnál.

A pótfelvételin elsősorban az önköltséges finanszírozási formák kerülnek meghirdetésre, de bizonyos szakokra állami ösztöndíjas formában is lehet majd jelentkezni. Fontos tudni azonban, hogy aki az általános körben bejut valahova, a pótfelvételin nem vehet részt. A pótfelvételi során azok jelentkezhetnek, akik egyetlen megjelölt képzésre sem kerültek be az általános felvételi eljárás során vagy akik az általános felvételi eljárásban egyáltalán nem nyújtottak be jelentkezést.”

Mikor érdemes változtatni?

Akkor érdemes sorrendet módosítani, ha nem azok a képzések szerepelnek a listátokban elsőként, ahová leginkább be szeretnétek kerülni, azaz, ha megváltozott az a preferenciasorrend, ami alapján jelentkezéskor rangsoroltátok a választott képzéseket.

Ha például megjelölted az ELTE BTK-n a magyar és a történelem alapszakot is, de megváltozott a véleményed, hogy melyiket tanulnád szívesebben, akkor ezek sorrendjén módosíthatsz.

Jelentkezői preferenciától függően szintén érdemes lehet felcserélnetek a szakokat akkor, ha az állami ösztöndíjas képzési forma hátrébb szerepel, mint az önköltséges. Ugyanis minden jelentkező a listájában szereplő első olyan helyre nyer felvételt, ahol felvételi összpontszáma eléri a meghatározott ponthatárt. 


Mikor nem érdemes változtatni?

Nem érdemes a megjelölt sorrenden változtatnia annak, aki az érettségi eredményei ismeretében latolgatja az esélyeit, például összehasonlítva az előző években megállapított ponthatárokkal.

Ezzel azonban óvatosan kell bánni, a ponthatárok alakulását ugyanis nagyon sok tényező befolyásolja: az adott szakra jelentkezők száma, az intézmények által oda felvehető létszám (kapacitás), a többi jelentkező pontszáma, de még az is, hogy ők hányadik helyre sorolták ugyanezt a képzést. 

Azok a képzések és intézmények szerepeljenek elöl a listában, ahová a leginkább szeretnétek bekerülni.

Még ha úgy is gondoljátok, hogy a pontjaitokkal nincs esélyetek bejutni, nem érdemes hátrébb sorolni az amúgy nagyon vágyott intézményt/szakot.

A fentiek miatt ugyanis előfordulhat, hogy a pontjaitok mégis elegendőek lennének, ám mivel időközben hátrébb rangsoroltátok, ezért valamelyik kevésbé vágyott, de (a módosítás miatt) a sorrendben előrébb szereplő intézménybe juttok be.

Olyankor, ha mégsem szeretnétek egy képzésre bekerülni, előnyösebb inkább annak visszavonását (kizárását) választani.

A jelentkezési helyek visszavonása nem számít bele a sorrendmódosításba, arra ettől függetlenül van lehetőség, a törölt szakok azonban nem befolyásolják az eljárási díj összegét.

Visszavonni jelentkezési helyet tetszőleges alkalommal lehet, de ilyenkor is körültekintően kell eljárni: a visszavonás sem visszavonható, egy visszavont jelentkezési helyet nem lehet újból aktiválni. (És értelemszerűen nem lehet helyette új képzést sem megjelölni.)


Teendők alapszakra felvételizőknek

Az E-felvételi oldalára minél előbb fel kell töltened a középiskolai bizonyítványodat csatolt fájlként. Erről értesítést is kaptál az Oktatási Hivataltól.

Azok is kaptak levelet, akik idén érettségizőként a korábbi évfolyamo(ka)t már feltöltötték, viszont az utolsó év végi bizonyítványuk még hiányzik, mert még nem kapták meg azt. Rájuk a 2024. július 10-i határidő vonatkozik – legkésőbb eddig kell pótolni a hiányzó dokumentumokat, adatokat –, viszont javasolt a kézhezvétel után minél hamarabb feltölteni a bizonyítványt, a feldolgozást segítendő.

A végzésben szereplő, jogszabály által előírt ötnapos határidő azokra vonatkozik, akik már rendelkeznek a dokumentummal (és annak minden év végi oldalával), azonban eddig elmulasztották azt benyújtani. 

Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a kérelem rögzítését, vegyétek figyelembe a feldolgozási időt is! Erre különösen azoknak kell figyelniük, akik sorrendet is szeretnének módosítani, és finanszírozási párt is felvennének. Ezeket ugyanis csak egymás után tudják megtenni. Az elküldött kérelem nem vonható vissza. Ezért a kérelem elküldésekor ajánlott körültekintően eljárni, és mentés előtt ellenőrizni, hogy valóban úgy állítottad-e be az új sorrendet, ahogy szeretted volna.


Mit kell feltölteni, ha BA képzésre jelentkezel?

► A tanulmányi pontok számításához szükséges oldalakat: ezek jellemzően az utolsó két évfolyam eredményeit tartalmazó lapok.

► Ugyanakkor, ha valaki olyan idegen nyelvből vagy természettudományos tárgyból szeretné a pontjait számíttatni, amit nem az utolsó két évben tanult, akkor azokat a korábbi éveket is töltse fel, amelyeken ezek az eredmények szerepelnek.

► Nyelvvizsgák: Javasoljuk, hogy a már kezedben lévő államilag elismert nyelvvizsgáidat is jelentsd be az E-felvételi oldaladon. (Az E-felvételi Közhiteles nyilvántartásokból származó információk menüpontjában.) Ha 2003. január 1-je után szerezted meg a nyelvvizsgádat, akkor elegendő a bizonyítványon lévő anyakönyvi számot és sorszámot megadnod. Ezt is most tedd meg. Magát a bizonyítványt nem kell feltöltened. Ha bejelentetted a nyelvvizsgádat az E-felvételi oldalon, néhány nap múlva nézz rá, hogy megkaptad-e a hitelesített státuszt. Csak akkor számítják be a nyelvvizsgapontjaidat, ha ez megtörtént.


Ellenőrizd a pontjaidat!

Néhány nap múlva megjelennek a felvi.hu oldalon a saját E-felvételi rendszerben is a pontjaid. Az Oktatási Hivatal által számolt hivatalos pontjaid is megjelennek a saját E-felvételidben, ahol a megjelölt szakjaid is vannak: Jelentkezések és pontszámok menüben.

Ellenőrizd, hogy a te általad számolt pontok és a hivatalosan számolt pontok megegyeznek e!


Miért járhat pluszpont a felvételin?

ALAPSZAKRA JELENTKEZŐKNEK

► Az emelt szinten teljesített legalább 45%-os eredményű érettségi vizsgáért maximum 100 intézményi pont jár, az emelt szintű érettségi vizsgáért vizsgatárgyanként 50 intézményi pont kapható.

► Államilag elismert, komplex középfokú (B2) nyelvvizsgáért 28 pontot, felsőfokú (C1) nyelvvizsgáért pedig 50 intézményipontot kaphattok. Fontos, hogy nyelvtudásért 50 pont a maximum, ha idegen nyelvből egyidejűleg nyelvvizsga és emelt szintű érettségi vizsga alapján is jogosultak lennétek intézményi pontra, akkor azt csak egyszer, a számotokra kedvezőbb pontszámot biztosító jogcímen fogjátok megkapni.

► Szintén 60 pontot kaphattok esélyegyenlőség jogcímen. A felvételin intézményi pontra jogosult a hátrányos helyzetű, a fogyatékkal élő, illetve a gyermeket gondozó jelentkező. 

► A felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél után 32 intézményi pont jár.

► Szakképesítésre 32 intézményi pont jár. Legfeljebb egy, a szakképesítést igazoló bizonyítvány vagy a középfokú szakképzettséget tanúsító oklevél alapján kaphattok 32 intézményipontot.

► A különböző tanulmányi, művészeti és szakmai versenyeken szerzett eredményekért (például OKTV, TUDOK) eredményektől és versenyektől függően egészen eltérő pontokat kaphattok.

► A NOB által elismert sporteredményekért 10-50 pontot is kaphattok az eredményetektől függően.

Nemzetiségi szakokra történő jelentkezés esetén 10 pont adható.

Informatikus könyvtáros szakra történő jelentkezés esetén 20 pont adható a könyvtárakban vagy kulturális integrált intézményekben végzett, könyvtári feladatot ellátó bármely munkakörben teljesített, minimum 320 óra munkatapasztalatra.

MESTERSZAKRA JELENTKEZŐKNEK

Többletpontok (max. 25 pont):

 • Előnyben részesítés alapján (max. 5 pont)
 • Hátrányos helyzet: 2 pont
 • Fogyatékosság: 2 pont
 • Gyermekgondozás: 1 pont

Nyelvtudás alapján- komplex típusú államilag elismert vagy azzal egyenértésű nyelvvizsgabizonyítvány után (max. 5 pont):

 • Felsőfokú C1 nyelvvizsga a második idegen nyelvből: 3 pont
 • Felsőfokú C1 nyelvvizsga a harmadik idegen nyelvből: 5 pont
 • Középfokú B2 nyelvvizsga a harmadik idegen nyelvből: 3 pont

Versenyeredményalapján (max. 5 pont):

 • OTDKI.helyezés: 3 pont
 • OTDK II. helyezés: 2 pont
 • OTDK III. helyezés: 1 pont
 • „Pro Scientia” aranyérem: 5 pont

A jelentkezés feltételéül elismert oklevél minősítése alapján (max. 15 pont):

 • „kitűnő” és „jeles” minősítés: 15 pont
 • „jó” minősítés: 10 pont
 • „közepes” minősítés: 5 pont