Szerb nyelv és irodalom MA

Szerb nyelv és irodalom MA

A Szláv és Balti Filológiai Intézet weboldala
A Szláv és Balti Filológiai Intézet Facebook oldala
A Szláv és Balti Filológiai Intézeti Képviselet Facebook oldala
A szerb szakirány Facebook oldala
A Szláv Filológiai Tanszék Instagram oldala

A képzésről röviden

Az ELTE Szerb nyelv és irodalom mesterszakja azoknak kínál lehetőséget, akik a szerb nyelv és irodalom elméleti és gyakorlati kérdéseivel, illetve Szerbia kulturális és történelmi jelenségeivel és események vizsgálatával kívánnak foglalkozni.

Tantárgyízelítő:

  • nyelvgyakorlatok
  • modern szerb kultúra
  • szerb nyelv története
  • szerb irodalom
  • szerb nyelvészeti ismeretek

A felvehető tantárgyak részletes listája ITT található

Ők is itt végeztek:

A szerb szakot három vagy öt évre sokan választották második otthonnak. Ők mára sikeres emberek, a szakmájukban elismert szakemberek, és gyakran látogatnak vissza hozzánk akár valamilyen szlávos esemény alkalmából, vagy csak úgy, futólag, egy kis nosztalgiázás keretében. Boldogok vagyunk, hogy a szerb szakot végző hallgatók között sikeres fordítókat, diplomatákat, tanárokat, de vállalkozókat, multinacionális vállalatokban munkát elnyerőket is köszönthetünk. De természetesen sok-sok más területen is dolgoznak a szerb szakon szerzett tudásukat kamatoztató sikeres emberek, akik korábban járták már a szerb szak termeit, zugait.

Érdekességek a szakról:

A szakot barátságos hangulat jellemzi. A gyakorlati órák autentikus termekben folynak, a közismert „szerb szobában” melynek falai különböző kulturális mozzanatot rejtenek színes plakátokon és a diákok által készített tablókon. A tanári gárda fiatalos, igyekszik minél közvetlenebb viszonyt ápolni a hallgatókkal, nem gyengítve azonban ezzel a minőségi oktatás iránti elvárást, illetve a hallgatóktól elvárt teljesítményt.


Felvételi információk

Szerb nyelv és irodalom mesterszakra az alábbi szakokról felvételizhetsz,
ha szerb nyelvből van egy középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsgád vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítványod vagy okleveled:

EGYENES BEMENETTEL, azaz teljes kreditérték beszámításával:

  • a szlavisztika alapképzési szak szerb szakiránya

KREDITELISMERÉSI ELJÁRÁSSAL

Amennyiben van 30 kredited* szerb nyelvi, nyelvészeti, irodalomtudományi, kultúrtörténeti ismeretekből, akkor a fenti szakon túl bármilyen alap- és mesterszakos diplomával jelentkezhetsz.

FIGYELEM! 
Régi típusú főiskolai vagy egyetemi diplomákkal is érdemes jelentkezni, a Kreditelismerési Bizottság tudja megállapítani az elvégzett tanulmányok kreditértékét. 

Akkor is jeletkezhetsz, ha a szükséges kreditekkel egyáltalán nem rendelkezel, de vállalod, hogy 1 éven belül megszerzed a Bizottság által előírt 30 kreditet.

Amennyiben felsőfokú végzettséggel rendelkezel, de a mesterszakra való bejutásodhoz nem ismerhető el megfelelő számú kredit, és nem vagy az Egyetem hallgatója, az előtanulmányok elvégzése céljából – külön felvételi eljárás nélkül – önköltséges részismereti képzésben is részt vehetsz. Erről bővebb információ ITT olvasható.

* A kreditelismerési kérelmeket a tavaszi szorgalmi időszak végéig lehet benyújtani, tehát még a tavaszi tantárgyfelvételkor is van lehetőséged a választott mesterszakhoz szükséges kreditek beszerzésére.

Az elmúlt év felvételi ponthatára: 50

Önköltséges képzés esetén: 375 000 Ft / félév

felvételi vizsga követelményei az aktuális felvételi információkat tartalmazó oldalunkon található.

További információk az aktuális felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatóak.


A képzés részletei

A képzést elvégző hallgatók megfelelő szaktudományos és alkalmazói tudással rendelkeznek a szerb nyelv művelése és alkalmazása terén.

Képesek a szerb nyelv oktatásában és kutatásában önálló kutatói, alkalmazói feladatokat ellátni, továbbá részt vállalni a rendszerszintű működtetés feladataiból, a kutatás és fejlesztés terén feladatokat elvégezni, hazai és nemzetközi szakmai fórumokon a szerb nyelv és irodalom, de tágabb értelemben a szlavisztika hazai eredményeit kommunikálni. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: okleveles szerb nyelv és irodalom szakos bölcsész

Képzési forma: nappali

Időtartam: 4 félév

Helyszín: Budapest

Főbb szakterületek:

  • képzést alapozó bölcsészettudományi és társadalomtudományi ismeretek, szerb irodalomtudományi, nyelvtudományi, kultúratudományi szakmai ismeretek, továbbá nyelvi képzés: 50-90 kredit
  • a szakhoz kötődő nyelvtudományi, irodalomtudományi vagy kultúratudományi ismeretek választható speciális programjai, amelynek kreditaránya: 20-40 kredit

Nyelvi kimenet:

A mesterfokozat megszerzéséhez legalább egy – a szerben kívüli – idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges. A záróvizsga letétele szerb nyelvből felsőfokú (C1), komplex típusú nyelvvizsga-követelmények teljesítését igazolja.

A szak részletes ismertetése a felvi.hu-n.


Továbblépési és karrierlehetőségek

A szakot elvégző hallgatók változatos közegekben hasznosíthatják nyelvtudásukat, illetve a megszerzett ismereteket.

Mesterdiplomával a hallgatók szakintézményeknél, minisztériumokban, nagykövetségeken, a szerb kultúrával foglalkozó intézményeknél is vállalhatnak munkát, de akár kutatóintézeteknél, amennyiben a doktori iskolában tervezik folytatni tanulmányaikat. A mester diploma többek között a szerb nyelv magas színtű ismeretét nyújtja, így a hallgatók választhatják a szakfordítói és tolmács szakmát, újságírói tevékenységet, illetve bármilyen diplomáciai jellegű szakmát.

Jellemző munkahelyek: multinacionális cégek, külkereskedelmi cégek, fordító irodák, utazási irodák, követségek, konzulátusok, külföldi kulturális intézetek stb.


Kutatási lehetőségek

Azoknál a hallgatóknál, akiknél a kutatói ösztön és érdeklődés felfedezhető, a mester diploma lehetőséget ad továbbtanulásra, illetve a kutatói munkára. Azok, akik mesterképzés után tovább szeretnének fejlődni és tudásukat és ismereteiket szeretnék bővíteni, azok szlavisztikai irányú doktori (PhD) iskolába iratkozhatnak be. Képzésük után különböző kutatási intézményben tudnak munkát vállalni, saját kutatásokat folytatni.