Erasmus információk

Erasmus információk

Erasmus+

Erasmus+

Az Erasmus+ program az Európai Bizottság legsikeresebb programja, ami eddig több mint 9 millió hallgató és fiatal mobilitását segítette elő. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem elkötelezett az Erasmus+ program mellett és fontos célja, hogy a lehető legtöbb ELTE-s hallgató vehessen részt a programban.

Az Erasmus+ program segítségével lehetősége van egy külföldi felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytatni 3–5 hónapig (egy szemeszter/intézmény), illetve egy Erasmus+ programországban található vállalkozásnál, szervezetnél külföldi munkatapasztalatot szerezni, vagyis szakmai gyakorlatot teljesíteni (2–5 hónap), vagy akár a két tevékenységet kombinálni. Minden hallgatónak minden képzési szinten összesen 12 hónap áll rendelkezésére, melyet Erasmus tevékenységre használhat fel.

Szakmai gyakorlat a diplomaszerzést vagy abszolválást követő egy éven belül is teljesíthető, feltéve, hogy még végzés/abszolválás előtt, aktív hallgatóként nyújtja be a pályázatát. Erasmus+ szakmai gyakorlatot bárki teljesíthet, akkor is ha a szak elvégzéséhez nem kötelező szakmai gyakorlatot szerezni. A szakmai gyakorlati mobilitásról ide kattintva tudhat meg több információt.

Kulturális átmenet Erasmus-hallgatóként - WORKSHOP
a 2024/25-ös tanévre nyertes hallgatóknak

Kétórás workshopunk azoknak a magyar ERASMUS hallgatóknak szól, akik 2024 őszétől terveznek külföldi tanulmányokat folytatni. Korábbi tapasztalataink és bizonyos kutatások alapján tudjuk, hogy egy cserediák kezdeti izgalmak, a fejlődés lehetősége, illetve számos kihívás keverékeként éli meg az ilyen hosszabb időszakot egy másik országban.

Ezért az egyik kultúrából a másikba való átmenet például különleges tudatosságot, készségeket és stratégiákat kíván meg a hallgatótól. Ezek szorosan kapcsolódnak nemcsak az ismeretlennel való megküzdéshez, hanem a jólétük fenntartásához is - megnövekedett mentális terhelés idején.

Abban szeretnénk támogatni külföldre utazó ERASMUS-hallgatóinkat, hogy a kinti tanulmányaikat eredményessé tegyék megfelelő megküzdési stratégiák birtokában, különösen a kulturális és személyes alkalmazkodás első néhány hetében. Műhelymunkánk ezért élményközpontú, interaktív és gyakorlatorientált lesz. A munka nyelvünk angol és magyar lesz. 

Uwe Pohl és Schüszler Tamara 

Időpont és helyszín: 2024.06.13. 15:00-17:00, A ép. -150

A részvételi szándékot ezen a linken történő regisztrációval kérjük jelezni.

ÁLTALÁNOS ERASMUS+ ONLINE TÁJÉKOZTATÓ A 2024/25-ÖS TANÉVRE

A BTK kari Erasmus+ főpályázati tájékoztatójának prezentációját innen lehet letölteni.
Minden érdeklődőt várunk szeretettel!

HOVA PÁLYÁZHAT?

  • Tanulmányi mobilitás esetén az ELTE valamelyik partneregyetemére. A karok partnereiről az aktuális pályázati felhívásban talál információkat.
  • Szakmai gyakorlat esetében bármely Erasmus+ programországbeli céghez, szervezethez (kivéve Európai Uniós szervhez) pályázhat, feltéve, hogy a tevékenység illeszkedik a tanulmányaihoz. 

Az Erasmus+ programországok listája: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság*, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország

* A brit kormány döntése alapján az Egyesült Királyság nem vesz részt az új Erasmus+ programban (2021-27). A jelenlegi információk szerint utoljára a 2021/22-es tanévre pályázható Erasmus+ mobilitás az Egyesült KirályságbaA mobilitás végső záródátuma 2022. május 31. lehet.További információt ezen a honlapfelületen talál.

Amennyiben Európán kívül végezne részképzést, látogasson el az Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitási program oldalára.

MENNYI TÁMOGATÁST KAPHAT?

A pályázatban elnyerhető ösztöndíj a célországtól függően részképzés esetén 540 vagy 600 EUR havonta, szakmai gyakorlatnál 690 vagy 750 EUR az Erasmus+ programországokban.
A szociálisan rászoruló hallgatók kiegészítő támogatásokban is részesülhetnek, a lehetőségekről és a pályázati információk a kiegészítő támogatások központi felhívásban elérhetőek.

Fontos! Az Erasmus ösztöndíj nem feltétlenül finanszírozza a teljes külföldi mobilitást, a legtöbb esetben önerő is szükséges a kiutazáshoz. (Ezt a hallgató igényei is nagyban befolyásolják.)  A kinntartózkodás alatt, minden egyéb (pl.: tanulmányi) ösztöndíjra jogosult, igényelhet diákhitelt, ajánlott előre tervezni és spórolni! Érdemes a célegyetem kiválasztásakor az ország/város megélhetési mutatóit is áttanulmányozni!

HOGYAN ÉS MIKOR TUD JELENTKEZNI?

Az ELTE évente kétszer - szeptemberben és februárban -  hirdet pályázati időszakot. A februári főpályázati időszak alatt a következő tanévben megvalósítandó tanulmányi/szakmai gyakorlatos mobilitásokra , míg a szeptemberi pótpályázás alkalmával a főpályázat után a tavaszi félévre megmaradt tanulmányi helyekre, valamint a tavaszi félévben megvalósítandó szakmai gyakorlatos mobilitásokra pályázhat. A pályázatokat a pályázati időszak alatt a NEPTUN rendszerben kell leadni (útmutató). Szakmai gyakorlati mobilitásra ezen kívül a két pályázati időszak között is pályázhat közvetlenül az intézeti/tanszéki szakmai koordinátoránál.

A pályázat beadásának módjáról, a határidőkről és a csatolandó dokumentumok listájáról, illetve további feltételekről az aktuális intézményi pályázati felhívás oldalon lehetséges tájékozódni. A pontos feltételek karonként/intézetenként eltérőek lehetnek!

A kari/intézeti pályázati feltételekről a kari Erasmus+ koordinátor (Nemzetközi Kapcsolatok Irodája: outgoing@btk.elte.hu), valamint az intézeti/tanszéki szakmai koordinátor ad pontos tájékoztatást.

TANULMÁNYOK/SZAKMAI GYAKORLAT BEISMERTETÉSE, BESZÁMÍTÁSA

Tanulmányok

Az Erasmus+ programban a külföldön végzett tanulmányok beismertetése kötelező az ELTE-n. 
Ez kétféleképpen lehetséges:

  • 1. A tanulmányok kötelező tantárgyként történő beismertetése 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) köteles kötelező tantárgyként elismerni azokat a kint elvégzett tárgyakat, amiknek tárgyleírása legalább 75%-ban megegyezik az itthon elvégzendő tantárgy tárgyleírásával. A 75%-nál alacsonyabb egyezés esetén az ELTE intézményi mérlegelési jogköre alapján dönthet a kint elvégzett tantárgy kötelező tantárgyként való beismertetéséről.
A későbbi kényelmetlenségeket elkerülendő, érdemes az egyetemek kurzuslistáit átböngészni a mobilitás időszakára vonatkozó itthoni tantervet figyelembe véve. Az itthoni mintatantervet követve először válassza ki azokat a tárgyakat, amiket itthon el kell végeznie, majd ezek alapján próbáljon kurzusokat találni a célegyetemen. Ezután, akár itthoni tárgyanként több célegyetemi kurzusalternatívával és azok kurzusleírásaival keresse fel az itthoni tárgy oktatóját személyesen és írásban, hogy kiválaszthassa melyik kurzust fogadná el az itthoni kiváltásaként. Ha nem talál az itthoni kurzushoz illeszkedő kinti tantárgyat, érdeklődjön az itthoni oktatójánál alternatív beszámolási lehetőségekről (pl.: beadandó, heti gyakorlati feladatok küldése, Skype vizsga). 

  • 2. A tanulmányok szabadon választott tantárgyként történő beismertetése. 

Amennyiben egy tanegység nem ismerhető egyik mintatantervben lévő tanegységnek sem, szabadon választható tanegységként kerül beszámításra. 

Szakmai gyakorlat

A szakmai gyakorlat, amennyiben kötelező szakmai gyakorlatként nem ismertethető be, akkor a diplomamellékletben kerül feltüntetésre (kivéve a diplomaszerzést követő szakmai gyakorlat).

A kreditek beszámításához a hallgatónak kiutazás előtt és azt követően is egyeztetnie kell a kari/doktori tanulmányi ügyintézővel!
Az ELTE jelenlegi kreditelismertetési alapszabályai.

HALLGATÓI TÖRTÉNETEK ÉS INSPIRÁCIÓ

Korábbi Erasmus ösztöndíjasaink történeteiért görgessen a lap aljára.
További hallgatói beszámolókért és hasznos tippekért látogassa meg a Tempus Közalapítvány oldalát is.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK AZ ERASMUS+ PROGRAMRÓL

Európai Bizottság
Tempus Közalapítvány