Az új OTKA: Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP)

2024.05.24.
Az új OTKA: Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP)
Megújult az OTKA rendszere: Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) néven folytatódik 2024-től a hazai tudományos kutatásokat csaknem négy évtizede támogató OTKA-program 40 százalékkal több forrással. Az NKKP egyes alprogramjai a világban sikeres jó gyakorlatokhoz, többek közt az ERC pályázati rendszeréhez igazodva, kiválósági alapon segítik a hazai kutatásokat.

Öt kategóriában lehet tudományterülettől függetlenül pályázatokat benyújtani:

1. Az EXCELLENCE kategória azokat célozza, akik már indultak ERC-pályázaton, és ott megfelelő szakmai értékelést értek el, de forráshiány miatt végül nem nyertek támogatást. Számukra kiemelt finanszírozási lehetőség – 2 évre 200 millió forint – biztosítja az ígéretes kutatások folytatását és a felkészülést egy kötelezően vállalt újabb nemzetközi megmérettetésre.

2. Az ADVANCED kategóriában már tapasztalt kutatók juthatnak szintén 4 évre akár 120 millió forint támogatáshoz.

3. A STARTING kategória a doktori fokozatot legfeljebb 7 éve megszerzett fiatal kutatókat támogatja, akik 4 évre akár 100 millió forint támogatást nyerhetnek.

4.-5. A támogató szervezetek közötti bilaterális megállapodásokon alapuló, nemzetközi kutatási együttműködéseket segítő (NN típusú) két alprogram célja továbbra is a magyar tudomány nemzetközi beágyazottságának erősítése, hazai kutatócsoportok és külföldi partnereik közös kutatásainak támogatása a magyar-osztrák (ANN) és a magyar-szlovén (SNN) relációban.

A PÁLYÁZÁS FOLYAMATA

1. Pályázati kiírás és az ügymenet áttanulmányozása

2. Regisztráció és a pályázat létrehozása

A pályázatokat angol nyelven kell elkészíteni és benyújtani az NKFIH Elektronikus Pályázatkezelő Rendszer (EPR) felületén keresztül, az alábbi linkre kattintva.

3. Költségtervezés, további dokumentumok és EPER adatlap létrehozása

ANN és SNN pályázatok esetén:

  • 2024. június 6. 16:00 óráig: a Kar Pályázati Irodájának benyújtandó a költségterv és az EPER adatlap.
  • 2024. június 10.-ig: az ELTE Pályázati Központjának (PÁK) benyújtandó közvetlenül a buzas.krisztina@kancellaria.elte.hu címre a már megfelelő aláírásokkal ellátott költségterv, EPER adatlap és a feltöltendő pályázati nyilatkozat (a nyilatkozatnál AVDH aláírás szükséges).

ADVANCED és STARTING pályázatok esetén:

  • 2024. június 10. 16:00 óráig: a Kar Pályázati Irodájának benyújtandó a költségterv és az EPER adatlap.
  • 2024. június 12.-ig: az ELTE Pályázati Központjának (PÁK) benyújtandó közvetlenül a buzas.krisztina@kancellaria.elte.hu címre a már megfelelő aláírásokkal ellátott költségterv, EPER adatlap és a feltöltendő pályázati nyilatkozat (a nyilatkozatnál AVDH aláírás szükséges).

4. Online véglegesítés

A feltöltés végső határideje:

  • Magyar-osztrák és magyar-szlovén együttműködés kategóriáiban 2024. június 17. 12.00 óra (az intézményi online jóváhagyás érdekében)!
  • ADVANCED és STARTING kategóriában 2024. június 19. 12.00 óra (az intézményi online jóváhagyás érdekében)!

A pályázat véglegesíthető az online felületen az elfogadott költségvetés és a pályázati nyilatkozat feltöltését követően, ha már nem szükséges változtatni a pályázaton.

A pályázattal kapcsolatos kérdéseikkel keressék Dr. Gyarmati Gábor pályázati referenst (gyarmati.gabor@btk.elte.hu), illetve Nagy Zsolt István pályázati irodavezetőt (istvan.zsolt.nagy@btk.elte.hu).