Nyílt Hetek a képernyőn át

2021.02.10.
Nyílt Hetek a képernyőn át
Az egész Kar összefogásával megvalósuló, kéthetes programsorozattal vártuk a BTK iránt érdeklődő középiskolásokat.

Új kihívások elé állította a pandémia a hagyományosan év elején megrendezett BTK-s Nyílt Nap szervezőit, hiszen személyesen nem fogadhattuk az érdeklődőket, így idén sem a Gólyavár, sem a Trefort-kert padjai nem telhettek meg roskadásig középiskolásokkal. A BTK oktatóinak és hallgatóinak együttes munkájával azonban sikerült egy komplex, két hét héten át zajló eseménysorozat megvalósítanunk, ahol a felvételizők nem csak a tanulmányokkal és az egyetemi élettel kapcsolatos kérdéseikre kaphattak választ, de a Trefort-kerti séták során kis csoportokban még a campusba is ellátogathattak.

Dióssy Panka, az ELTE BTK HÖK elnöke köszöntőbeszédet mond

Az első nap programjait a Kari tanácsteremből közvetítettük, melyet 200 érdeklődő követett élőben a BTK Youtube csatornáján. Az eseményt Dr. Sonkoly Gábor nyitotta meg, aki felhívta a figyelmet a bölcsészképzettségben rejlő sokrétű tudásra, és saját akadémiai karrierjét példaként felhozva bíztatta a felvételizőket, hogy bátran merjék azt a szakot választani, ami a legjobban érdekli őket.

Őt követte Dióssy Panka, az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzatának elnöke, aki beszédében a bölcsész életérzés különlegességét hangsúlyozta. A délután során két tájékoztató is elhangzott: elsőként Dr. Horváth Krisztina, az oktatási és tanulmányi ügyek dékánhelyettese mutatta be a BTK alapképzési rendszerét, majd Bukta Péter, a Felsőoktatási Felvételi Főosztály Tájékoztatási Osztályának vezetője segített eligazodni a felvételi folyamat rejtelmeiben. A teljes adás visszanézhető az alábbi linken.

Dr. Horváth Krisztina, az ELTE BTK oktatási és tanulmányi ügyek dékánhelyettese prezentálás közben

Kedden tovább folytatódtak a tájékoztató előadások, az ELTE BTK Nemzetközi Kapcsolatok Irodájának munkatársainak segítségével az érdeklődők megtudhatták, milyen nemzetközi lehetőségek állnak a bölcsészhallgatók előtt, a HELP program koordinátorai pedig a hallgatói szolgáltatásokat, például a coachingot és a pszichológiai tanácsadást ismertették, amit több játékos feladattal is színesítettek. A délutánt a Tanárképző Központ programja zárta, ahol Antalné dr. Szabó Ágnes főigazgató asszony tanárszakos hallgatók segítségével mutatta be a pedagógusképzés részleteit és a tanári pálya szépségeit.

A következő napokban a szakos mintaóráké és a tájékoztatóké volt a főszerep. Hasonlóan a hagyományos Nyílt Nap mintaóráihoz, itt is egy-egy szakos hallgatói képviselő segítette az oktatók munkáját, azonban legfőbb feladatuk most az online esemény technikai feltételeinek biztosítása volt.

Az órák gördülékenyen zajlottak, összesen több mint 1000 érdeklődő bevonásával.

A három nap során alapszakos kínálatunk java bemutatkozott, a rugalmas becsatlakozási lehetőségek által pedig az olyan kisebb szakok is több figyelmet kaphattak, mint a hebraisztika, a zenekultúra, a mongol vagy az egyiptológia. Kihasználva az online tér sajátosságait, a legtöbb óráról felvétel is készült, melyek a Bölcsészettudományi Kar honlapján valamint Youtube csatornáján érhetőek el február 14-ig, a feltöltés óta pedig további közel 3000 érdeklődő nézte vissza őket.

Katona László egyetemi adjunktus az Audiovisual translation: translating word-play in films című mintaórát tartotta

A felvételi időszakra nem csak alapképzési szakjaink leírásait dolgoztuk ki részletesen és közérthetően, de elkezdtük a szakokat bemutató kisfilmek forgatását is. A rövid ízelítőknek, melyekben 1-1 hallgató és oktató mesél a képzésről és a Karhoz kapcsolódó élményeiről, már most nagy sikerük van, ezért a tavasz folyamán a teljes alapszakos kínálat bemutatására sor kerül.

A Nyílt Hetek egyik legizgalmasabb programja a második héten élőben zajló Trefort-kerti séták voltak, ahol a középiskolások leendő egyetemük falai között bóklászva testközelből is megtapasztalhatták a bölcsész életérzést. A szakok szerint rendeződő kiscsoportos séták során az érdeklődőket ELTE-s ajándékcsomaggal és forró teával vártuk, majd a közel kétórás program során megismerhették a Trefort-kert épületeit és feltehették a kérdéseiket a sétákat vezető szakos hallgatói képviselőknek is. Ha csak rövid időre és szabályozott keretek között is, de

szívderítő volt látni, hogy újra fiatalok töltik meg az egyetemet,

akik ‒ reméljük ‒ a hasznos információkon túl sok élménnyel is gazdagodtak a program során.

Szakos séta a Trefort-kertben

A BTK központi programjain túl néhányan külön programokat is kínáltak az érdeklődőknek: a Néprajzi Intézet, az Indológiai Tanszék, valamint a Buddhológia és Tibetisztika Tanszék kötetlen oktatói beszélgetésekkel színesítették a programot, az újonnan induló Színháztudományi Mesterképzés oktatói pedig interaktív szakbemutatót és kerekasztal-beszélgetést szerveztek. És ha bárkiben maradt volna még megválaszolatlan kérdés, azt a BTK HÖK a programsorozat végére szervezett kérdezz-felelek eseményén bátran feltehette.

Ezúton is köszönjük a közreműködést a Kar oktatóinak, munkatársainak, valamint a BTK HÖK tagjainak. Bízunk benne, hogy a Nyílt Hetek résztvevőit szeptembertől hallgatóink sorában köszönthetjük majd.

Trefort-kerti séták

Trefort-kerti séták

0

/

0

0

/

0