Lélek és történelem 3.1.: Távolság konferencia

Lélek és történelem 3.1.: Távolság konferencia
05/21

2021. május 21. 14:00 - 18:30

ONLINE

05/21

2021. május 21. 14:00 - 18:30

ONLINE


A pszichológia és történelem területeit egyesítő Lélek és történelem-sorozat harmadik alkalommal megrendezett konferenciája a Távolság alcímet viseli. 

A pszichológia és história összefonódását már a múlt század első harmadában deklarálta a mélylélektan atyja, Sigmund Freud: történésznek, pontosabban archeológusnak tekintette magát, aki a terápiás szövegekből képes felfejteni a páciens életének korábbi eseményeit, történéseit. Mivel a két tudományág határa nincs pontosan kijelölve, a pszichohistória művelése komoly felkészültséget kíván. Indokolt és termékeny lehet ezért a két terület szempontjainak egymásra vonatkoztatása, kölcsönhatásainak feldolgozása, számbavétele. Erre tesz kísérletet immár harmadik alkalommal a Lélek és történelem konferencia pszichológus, pszichiáter, történész és levéltáros előadók segítségével.

A konferencia keretében kerül sor a Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék oktatója, Papp Barbara szerkesztésében és az ELTE Eötvös Kiadó gondozásában megjelent Lélek és történelem: Örökség című kötet bemutatójára. A könyvet május 21-én, pénteken 17 órától mutatja be Kővágó Pál, pszichológus, a PPKE egyetemi tanársegédje, és K. Horváth Zsolt történész, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék adjunktusa. Moderál Szívós Erika, az ELTE Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék vezetője.

A konferencia teljes program itt olvasható.

Csatlakozás: Zoom linken keresztül (Meeting ID: 879 5477 5610  Passcode: Rw6N87)

Az interdiszciplináris rendezvény az ELTE Tématerületi Kiválósági Program "Közösségépítés: család és nemzet, hagyomány és innováció" projektjének és az ELTE BTK Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének szervezésében jött létre.