Kínai nyelvtudásukat és kulturális ismerteiket mérték össze az egyetemisták

2021.06.12.
Kínai nyelvtudásukat és kulturális ismerteiket mérték össze az egyetemisták
Az ELTE Konfuciusz Intézet adott otthont a 20. Egyetemi Kínai Híd nyelvi versenynek.

A „Kínai Híd” elnevezésű nyelvi versenyt minden évben több, mint 20 országban rendezik meg, hogy végül a legjobbak a kínai döntőben mérhessék össze tudásukat. Az egyetemista és  középiskolás korosztály számára is meghirdetett verseny magyarországi döntőjének évente más és más hazai Konfuciusz Intézet, illetve középiskola ad otthont. Az idei évben az országos egyetemi versenyt intézetünk szervezte meg a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségével együttműködve, a járványhelyzetre való tekintettel online formában május 28-án. A középiskolás verseny szervezője pedig a Magyar−Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium volt.

A két program közös megnyitó ünnepségén elsőként Qi Dayu, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete köszöntötte a résztvevőket, majd Prof. Dr. Hamar Imre, az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója, valamint a megnyitó díszvendége, Zombory Klára, sinológus-műfordító, a Magyar−Kínai Baráti Társaság elnöke mondta el beszédét, végezetül Erdélyi Zsuzsanna, a Magyar−Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője üdvözölte a résztvevőket. A program házigazdája, Li Denggui, intézetünk kínai igazgatója volt. A beszédeket követően Chen Kun, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének oktatási tanácsosa nyitotta meg a 20. Egyetemi Kínai Híd versenyt.

Az öt különböző egyetemről érkező 11 induló két kategóriában mutatta be nyelvtudását és kínai kulturális ismereteit. Mindannyian olyan magyarországi egyetemről érkeztek, amelyen kínai nyelvoktatás folyik, így a Konfuciusz Intézeteknek is otthont adó ELTE-ről, a Miskolci Egyetemről, a Pécsi Egyetemről és a Szegedi Tudományegyetemről, továbbá a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről.

A versenyzők először az „Egy világ, egy család” témára írt kínai nyelvű beszédeiket mondták el, majd a kínai kultúrához kapcsolódó produkciókat mutattak be. Egyetemünket a BTK Távol-keleti Intézetének kínai szakirányos hallgatói, Janszky-Máriás Nikol, Szakály Judit Sarolta és Zsikla Noémi képviselték. 

A zsűri döntése alapján a verseny nyertese, aki Magyarországot képviseli a kínai döntőben, Samaneh Raiss Shaghaghi (SZTE) lett, Kántor Boglárka (ME) és Spisák Bernadett (ME) megosztott második helyen végzett, Janszky-Máriás Nikol (ELTE), Szabó Izabella (PPKE) és Zsikla Noémi (ELTE) pedig a szintén megosztott harmadik helyet szerezte meg.

A verseny változatos és szórakoztató kulturális produkciói az alábbi linken tekinthetőek meg.