Egyetemisták Napja a Ruszisztikai Központban

2020.01.30.
Egyetemisták Napja a Ruszisztikai Központban
A Ruszisztikai Központ beszámolója a január 24-i Tatjana napról.

Erzsébet orosz cárné 1755 januárjában írta alá azt a rendeletet, amely Ivan Suvalov felterjesztése nyomán elrendelte a Moszkvai Tudományegyetem megalapítását. Kezdetben a moszkvai egyetem születésnapját ünnepelték január 25-én, Tatjána napján, majd kibővült az ünneplés apropója és az egész országban magukénak kezdték érezni ezt a napot az egyetemisták. 2005 óta Oroszországban kormányrendelet is rögzíti, hogy január 25. az egyetemisták napja.

A Ruszisztikai Központban már évek óta benne van a levegőben, hogy jó lenne megünnepelni az Egyetemisták Napját. Idén január 24-én hagyományteremtő céllal a központ beszélgetésre hívta azokat a fiatal diplomásokat vagy majdnem-diplomásokat, akik felsőfokú tanulmányaik során hosszabb-rövidebb időt töltöttek Oroszországban. Az esemény védnöke Gilyán György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet volt, aki 2008–10-ben Magyarország nagyköveteként dolgozott Moszkvában és maga is Oroszországban szerzett diplomát a MGIMO-n. Jelenleg ő a Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság elnöke, és e minőségében bátorította a fiatalokat arra, hogy az orosz kultúra iránti elköteleződésüket civil szervezeti keretek között is éljék meg.

A rendezvény nagyon hangulatosra sikerült, számos izgalmas oroszországi élmény és kaland lett felidézve. Kiderült, hogy kortól és nemtől függetlenül mindenkinek vannak vonatos és autóstoppos sztorijai. Elindult a kapcsolatépítés a legfiatalabbak, a fiatalok és a kevésbé fiatalok között, közös projektek ötletei körvonalazódtak és újabb találkozók megtartása került fel a napirendre.