Diálogos: Spanyol-magyar irodalmi találkozások III.

Diálogos: Spanyol-magyar irodalmi találkozások III.
12/04

2019. december 04. 18:00 - 20:00

Urána Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

12/04

2019. december 04. 18:00 - 20:00

Urána Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)


Nem túlzás azt állítani, a spanyol és a magyar irodalom élvonala ad egymásnak találkozót a Diálogos sorozat keretében. Az női írók vendégek sztárpárokként, kötetlen hangulatban beszélgetnek a kortárs irodalom égető kérdéseiről minden hónap első szerdáján. A szerzőket Dr. Scholz László, az ELTE irodalomprofesszora kérdezi.

Van-e az irodalomnak neme? Meglepetésnek számít-e a XXI. században, ha egy sikerkönyv szerzője nő? Létezik-e olyan, hogy női irodalom és női téma? 

A budapesti Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint az ELTE Spanyol Tanszékének együttműködésében ezekre a kérdésekre keresik a választ a spanyol és a magyar irodalom elismert női szerzői a "DIÁLOGOS: Spanyol-magyar irodalmi találkozások" keretében az ősszel minden hónap első szerdáján.

A beszélgetések során közelképet kapunk a szerzők munkásságáról, egyéni látásmódjáról, miközben az is felvetődik majd, hogyan látják a szerzők saját szerepüket a kortárs irodalomban. A találkozásokon összehasonlításra kerül a női írók hazai és spanyolországi helyzete, és arra is fény derül: miért különleges jelentőségű, ha egy sikeres könyv szerzője nem férfi? A beszélgetéseket Scholz László hispanista irodalomprofesszor vezeti. 

A következő beszélgetés vendégei Rosa Montero és Szécsi Noémi.

Rosa Montero, újságíró, pszichológus és mindenekelőtt író. 1976 vége óta kizárólag az El País napilapnak dolgozik, ahol 1980-1981 között a napilap vasárnapi melléklet főszerkesztője volt. A modern újságírás egyik képviselője, stílusában összeolvad a tájékoztatás és az irodalom. Többek között elnyerte a Primavera de Novela és a Grinzane Cavour-díjakat, valamint a Qué Leer-díjat “Az év legjobb könyve” kategóriában és a Madridi Kritikusok díját is. Magyarul Diktátorok és asszonyaik című kötete jelent meg a Holnap kiadónál. A szerzőre nagy hatással volt egy algériai egyetemi professzortól sok évvel korábban hallott mondat, amely szerint egy nép szabadság- és civilizációs foka abban mérhető, hogy az adott társadalomban milyen szerepet töltenek be a nők.

Szécsi Noémi író és fordító. Budapesten és Helsinkiben tanult. Első regénye, a Finnugor vámpír, 2002-ben jelent meg. Következő, Kommunista Monte Cristo (2006) című történelmi regénye elnyerte az EU Irodalmi Díját, amivel a szerző a magyar kortárs irodalom egyik jelentős alakjává vált. A XIX. század közepétől a jelenkorig ívelő történelmi trilógiájának első része, a ’48-as emigránsok közt játszódó, de női szemszögből elbeszélt Nyughatatlanok 2011-ben, a Gondolatolvasó című folytatás 2013-ban jelent meg, az Egyformák vagytok című befejező rész pedig 2017-ben. Történelmi tablói mellett más műveiben olyan női témákat is feldolgoz, mint a várandósság (A kismama naplója 2003, A baba memoárja 2004) vagy a főváros egykori polgárasszonyainak, -lányainak életmódja (A budapesti úrinő magánélete 1860–1914, A modern budapesti úrinő 1914–1939).

A beszélgetések nyelve magyar/spanyol, szinkrontolmácsolás biztosított. A belépés díjtalan, előzetes regisztráció nem szükséges a programon való részvételhez.

A sorozat korábbi alkalmai voltak: