Diálogos: Spanyol-magyar irodalmi találkozások II.

Diálogos: Spanyol-magyar irodalmi találkozások II.
11/06

2019. november 06. 18:00 - 20:00

Urána Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

11/06

2019. november 06. 18:00 - 20:00

Urána Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)


A spanyol és a magyar irodalom női sikerszerzőinek közös estjei az Urániában. 

Van-e az irodalomnak neme? Meglepetésnek számít-e a XXI. században, ha egy sikerkönyv szerzője nő? Létezik-e olyan, hogy női irodalom és női téma? 

A budapesti Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint az ELTE Spanyol Tanszékének együttműködésében ezekre a kérdésekre keresik a választ a spanyol és a magyar irodalom elismert női szerzői a "DIÁLOGOS: Spanyol-magyar irodalmi találkozások" keretében az ősszel minden hónap első szerdáján.

A beszélgetések során közelképet kapunk a szerzők munkásságáról, egyéni látásmódjáról, miközben az is felvetődik majd, hogyan látják a szerzők saját szerepüket a kortárs irodalomban. A találkozásokon összehasonlításra kerül a női írók hazai és spanyolországi helyzete, és arra is fény derül: miért különleges jelentőségű, ha egy sikeres könyv szerzője nem férfi? A beszélgetéseket Scholz László hispanista irodalomprofesszor vezeti. 

A következő beszélgetés vendégei Elvira Lindo és Ugron Zsolna.

Elvira Lindo író, újságíró és forgatókönyvíró. Népszerűségét a Manolito Gafotas (Pápaszemes Manolito) könyveknek köszönheti, mely egy gyermekek és fiatalok számára írt regénysorozat. 1998-ban megkapta a Nemzeti Gyermekirodalmi díjat is a Manolito később tévé- és mozifilm formájában is életre kelt.  Ugyanakkor Elvira Lindo felnőtteknek is ír, példa erre a “Csak egy szóval mondd”című regénye, mellyel megnyerte a “Biblioteca Breve” Díjat is. Több folyóirat és újság számára is ír cikekket, ilyen például az “El País”, cikkei kötetben is megjelentek,  “Tinto de verano” címmel.

A fiatal erdélyi írónő, Ugron Zsolna felszabadítja olvasóit  a sztereotípiák nyomása alól és valós történeteket mesél. Sok meglepő részlet található az ismert legendákban és az ismeretlen szereplők mögött egyaránt, akik nagyrészt olyan nők, akik jelentőségük ellenére méltatlanul merültek feledésbe. Ugron Zsolna, az egyik legnépszerűbb magyar szerző, ezt a témát dolgozza fel "Úrilányok Erdélyben" című regényében és híres Úrasszonyok-trilógiájában, amelynek első két kötete, az  "Erdélyi menyegző" és a "A nádor asszonyai" az utóbbi idők legkelendőbb könyvei közé tartoztak.

A beszélgetések nyelve magyar/spanyol, szinkrontolmácsolás biztosított A belépés díjtalan, előzetes regisztráció nem szükséges a programon való részvételhez.