"Brigetio még mindig tartogat kihívásokat"

2020.10.30.
Az ELTE Ókori Régészeti Tanszéke közel harminc éve folytat ásatásokat Komáromban, az ókori Brigetio területén, ahol ezúttal is jelentős leletanyag került a felszínre. Hallgatói beszámoló az idei nyári ásatásról.

A város szennyvízhálózatának bővítéséhez kapcsolódó csatornázási munkálatok több helyen érintették a római kori települést, a katonai tábort és a civil települést egyaránt. A majd 2 méter mély, és mindössze 60-80 cm széles árkokban folyó munka új kihívást jelentett a hallgatóknak, akik derekasan helyt álltak a szokatlan körülmények között is.

"Több területen párhuzamosan folyt a munka, így sok esetben csoportokra voltunk bontva és egy adott időszakig mindenki a „saját” munkaterületén dolgozott . Az idő előre haladtával más-más helyszínekre is át lettünk csoportosítva, én például az összes helyszínen dolgozhattam több-kevesebb ideig.

De ami igazán új jelenség volt számomra, hogy egy szűk árokban kellett dolgozni, amiben például a több tíz méteren át húzódó falkiszedés bontása számomra kifejezetten nagy kihívást jelentett" - mondta el Pokker Daniella, harmadéves régészhallgató.

A nyár végén lehetőség nyílt a klasszikus tervásatás folytatására is, ennek során a katonai tábor egy pontján nyitottunk szelvényeket. Ezzel párhuzamosan a hallgatók a talajradar használatával és a drónos fotózással is megismerkedtek. Az ásatás alatt több helyen sikerült római utakat és padlószinteket, falmaradványokat, freskókat és sírokat feltárni. A legnagyobb szenzáció egy épen maradt római kori pince feltárása volt, amelynek betöltésében egy női portrét ábrázoló falfestménytöredék is előkerült.

Ásatás Brigetio területén

Ásatás Brigetio területén

0

/

0

0

/

0