"A coach legfontosabb tevékenysége, hogy figyel, hangolódik és kapcsolódik."

2021.02.22.
Egyre nagyobb az érdeklődés a HELP program gondozásában induló hallgatói szolgáltatásaink iránt, mind a nemzetközi, mind a magyar hallgatók részéről. A coaching sokaknak talán még ismeretlen terület lehet, pedig az önfejlesztés ezen fajtája nem csak a tanulási előmenetelben, de a magánéletben is jelentős fejlődést kínál. Interjú Nagy Bori coach-csal, ELTE BTK HELP program munkatársával.

Hogyan lettél coach?
Hét éve foglalkozom zömében külföldi hallgatók támogatásával a PPK Nemzetközi Irodájában – nem nagyon van olyan területe a nemzetközi ügyeknek, melyben hosszabb-rövidebb ideig ne vettem volna részt. A feladataim önkéntelenül is elkezdték kialakítani bennem a coaching szemléletet, és szerettem volna ezt sokkal tudatosabban csinálni, professzionális szintre vinni. Elvégeztem az ELTE coach szakirányú továbbképzését, és 2020 májusában csatlakoztam a BTK HELP Programjához.

Mit csinál valójában egy coach?
A coach legfontosabb tevékenysége, hogy figyel, hangolódik és kapcsolódik. Sokat kérdez, néha meghökkentő dolgokat. Konkrét témák, fejlődési célok esetén tud segíteni abban, hogy a kérdéses pontok tisztázódjanak. Ha ez megvan, támogat, hogy az ember ki tudja találni, meg tudja tervezni, hogyan tovább, mi legyen a következő lépés. Igazából tényleg olyan mint egy edző – szalad a pálya mellett veled, segít, átbillent a nehéz pontokon; ad eszközöket a kezedbe és ad feladatokat: ha tényleg készen állsz, hogy fejlődj abban, amiben szeretnél.

Kinek ajánlod a coachingot és mit lehet elérni vele?
Azoknak ajánlom, akik elkötelezettek a változás felé. Akik már felismerték, hogy szeretnének többet megtudni saját magukról, érzik annak a szükségességét, hogy tegyenek valamit és már arra a pontra is eljutottak, hogy valóban készek konkrét lépések megtételére is. A coachinggal elérhető, hogy tisztázzuk, mit is akarunk valójában, fejleszthetjük a problémamegoldó, döntéshozó képességünket. Gyakorolhatjuk a célkitűzést, megtervezést, megvalósítást…és még sorolhatnám. Nagyon sokrétű az, ami a coaching eszközeivel fejleszthető és elérhető.

Mikor nem a coachingra van szükség?
A coaching egyértelműen akkor alkalmazható és hatékony, ha az adott témában mentálisan és pszichésen rendben vagyunk és készek vagyunk. Ha múltból hozott, mélyen gyökerező elakadásaink vannak, melyek összefüggésben vannak azzal a témával, amiben fejlődni szeretnénk, lehetséges, hogy először pszichológusra, pszichoterápiára van szükség. Ha mindaz megoldódik, utána lehet a coaching eszközeivel továbblépni. Nagyon fontos tisztázni, hogy a coach nem terapeuta, nem fogja analizálni a miérteket – adott témában célra, megoldásra fókuszál.

Ajánlasz egyéni és csoportos coachingot is – mi a különbség a kettő között a létszámon kívül?
Az egyéni coachingban nyilván egyszerre egy emberrel foglalkozom. Tisztázzuk a témákat, kialakul, mi a legfontosabb és azon kezdünk dolgozni együtt. A csoportos coachingban is hozzák a résztvevők a témáikat, de itt nemcsak velem dolgoznak, hanem egymással is. A közösség ereje megsokszorozza a saját erőnket, hitünket, motiváltságunkat. Ez a hármas pedig a hosszú távú növekedés és siker egyik legfontosabb kulcsa. Egymás tapasztalatainak tisztelettel történő meghallgatása és a kölcsönös ítélkezésmentes visszajelzések lehetőséget adnak arra, hogy gyorsabban, mélyebben átélhessük a valódi áttörést. A közösségben mélyebb szinteken élhetjük át a kapcsolódás élményét, építő és megtartó erejét. Ezekben a csoportokban nem egyszer kötődnek barátságok, egymást támogató kapcsolatok, és ez most különösen fontos szerepet kap.

Eddig milyen esetekben tudtál segíteni, milyen témák merültek fel?
Sokunk számára megterhelő ez az időszak, a szociális élet hiánya megvisel mindannyiunkat – hatványozottan igaz ez a külföldi hallgatókra, akik sok esetben távol a családjuktól, egyedül ülnek a szobában és úgy vesznek részt az oktatásban. Nehéz lenne mindet felsorolni.  Sokszor merült fel az a téma, hogyan lehet rendszert vinni az online létbe, hogyan lehet az energiáinkat szinten tartani, hogyan lehet önmagukat, az életüket, akár egyetemi, akár személyes, hatékonyabban irányítani. Mikor mondjunk nemet, hogyan képviseljük magunkat, az érdekeinket.

Milyen visszajelzéseket kaptál?
Legfontosabb visszajelzés a nagy felismerések, felemelő pillanatok az egyes alkalmak során. Ezen felül legtöbbször azt fogalmazták meg a hallgatók, sokat segített nekik a coaching a kommunikációs készségeik fejlesztésében, tisztább, reálisabb célok megfogalmazásában és abban, hogy képesek legyenek folyamatosan tenni az elképzeléseikért, tartani magukat ahhoz, amit elterveztek.

Hogyan lehet téged elérni, ha valaki szeretne coachingban részt venni?
Emailben várom a jelentkezéseket a help_coaching@btk.elte.hu címen.


További részletek a coachingról
A HELP program hallgatói szolgáltatásai