Mozgókép (film- és televízórendezés) alapkézési szak

Mozgókép (film- és televízórendezés) alapkézési szak

A film- és televíziórendezés szakirányon végzett hallgatók képesek lesznek arra, hogy megtalálják a helyüket alkotóként a mozgóképgyártás különböző területein a fikciós filmektől a dokumentumfilmeken át az online és az elektronikus média számos platformjáig.

A Filmtudomány Tanszék weboldala
A Filmtudomány Tanszék Facebook oldala
A Szabadbölcsészeti és Médiakutatási Intézetek Képviseletének Facebook oldala

A képzésről röviden

Ez a képzés neked való, ha szereted a filmeket, érdekel a filmezés világa, és szívesen foglalkoznál filmek készítésével is!

Jó, ha örömmel végzel olyan alkotótevékenységet, amelyben lehetőséged nyílik megmutatni saját személyiségedet is. Lényeges, hogy vállald a kockázatot, ha új élményekkel, változatos feladatokkal találkozol, és ezek megoldása során megszervezheted saját magad és mások tevékenységeit egyaránt. 

Előnyös továbbá, ha érdeklődsz az új kihívások iránt, szeretnéd fejleszteni a tudásod, képes vagy együttműködni másokkal, és érdeklődsz a körülötted zajló kortárs kulturális, társadalmi események iránt.

Tantárgyízelítő

 • Rendezési gyakorlatok
 • Operatőri gyakorlatok
 • Vágási gyakorlatok
 • Forgatókönyvírási gyakorlatok
 • A képzőművészetek és a film
 • Zenei formák, szerkezetek
 • Finanszírozási, jogi és forgalmazási ismeretek


Felvételi információk

Érettségi követelmények/felvételi vizsgatárgyak: érettségi bizonyítvány megléte és a gyakorlati vizsga eredménye (összesen 200 pont, ami duplázódik)

Az elmúlt év felvételi ponthatára: 

 • Állami ösztöndíjas: 294
 • Önköltséges: 294

Felvételi irányszám: 5 < 10

Önköltséges képzés esetén: 800.000 Ft/félév


A képzés részletei

A képzés célja mozgóképes szakemberek képzése, akik képesek a mozgóképgyártás különböző szakterületein szakirányukhoz kapcsolódóan társalkotóként működni és kezdeményező szerepet betölteni. Ismerik a mozgóképkészítés technológiáját, technikáját, és képesek azt önállóan alkalmazni.

Szolgálják és gazdagítják a magyar és egyetemes  mozgóképkultúrát, szakismeretükkel a filmművészet többi ágának is segítségére vannak. A filmművészet esztétikai területén kultúrtörténeti és mozgóképtörténeti tudásuk alapján biztosan tájékozódnak. A mozgóképalkotás funkcionális, művészi és közéleti (társadalomtudományi, kultúrantropológiai, szociológiai) problematikájában mérvadó véleményt képesek kialakítani.

Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: Mozgókép szakos film- és televíziórendező

Képzési forma: Nappali

Időtartam: 6 félév

Helyszín: Budapest

Főbb szakterületek:

 • a filmkészítés filmesztétikai, társadalomtudományi, film- és kultúrtörténeti ismeretei 8-30 kredit;
 • művészetelméletek 30-44 kredit;
 • mozgóképrendezés és részterületeinek gyakorlata 30-64 kredit;
 • a film- és televíziórendezés specifikus filmelméleti ismeretei 30-62 kredit;
 • a filmrendezés speciális gyakorlati aspektusai, ismeretanyaga 5-19 kredit;

A szakhoz tartozó szakirányok: Film- és televíziórendezés szakirány  

Minor szakként felvehető-e: Nem

A minor szakokon felvehető tantárgyak részletes listája ITT található.

Nyelvi kimenet: Az alapfokozat megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges.

A szak részletes ismertetése a felvi.hu-n.


Továbblépési és karrierlehetőségek

A végzettek működési területe a mozgóképgyártás minden szegmensét lefedi, a szakembereket fikciós filmgyártástól a dokumentumfilmek és reklámfilmek készítéséig, valamint az online és az elektronikus média számos platformjáig terjedő területeken foglalkoztatják.

Továbblépési lehetőségek az ELTE BTK mesterképzésének keretében:

Különbözeti tanulmányok nélkül:

 • filmtudomány
 • fordító és tolmács
 • színháztudomány

Karrierlehetőségek:

A filmkészítés gyakorlati területei (filmgyártás, helyi televíziók, mozgóképkészítő vállalkozások és cégek, médiaintézmények), a mozgóképes szakmák intézményi hálózata (műsorszervezés, terjesztés, nemzetközi kapcsolatok), összművészeti produkciók, a médiadesign területei, közművelődés (művelődési intézmények, múzeumok, archívumok, könyvtárak), egyéb kulturális szolgáltatások.