Szlovén nyelv és irodalom MA

Szlovén nyelv és irodalom MA
A szlovén nyelv és irodalom mesterképzési szakot a Szláv és Balti Filológiai Intézet gondozza. Várunk, ha már legalább középfokon ismered a szlovén nyelvet és érdeklődsz Szlovénia és szlovén kultúra iránt. A képzés során lehetőséged nyílik eddigi nyelvtudásod továbbfejlesztésére. Emellett irodalomtörténeti órák keretében megismerkedhetsz a szlovén irodalom kiemelkedő alakjaival és műveikkel,  nyelvészeti órákon betekintést kaphatsz a szlovén nyelv történetébe és a mai szlovén irodalmi nyelv aktuális témáiba. Akkor is várunk, ha többet szeretnél tudni a szlovén–magyar irodalmi, kulturális és nyelvi kapcsolatokról.A Szláv és Balti Filológiai Intézet Facebook oldala
A Szláv és Balti Filológiai Intézeti Képviselet Facebook oldala
A Szláv Filológiai Tanszék Instagram oldala

A képzésről röviden

Az ELTE Szlovén nyelv és irodalom mesterszakja neked való, ha a szlovén nyelvtudásodat tovább szeretnéd fejleszteni, gazdagítani, tovább szeretnéd mélyíteni eddigi tudásodat a szlovén nyelvről és irodalomról, ha szeretnél egy szlovén egyetemen ösztöndíjjal tanulni.

Érdemes ezt a szakot választanod, ha már tudományos megalapozottságú tudással rendelkezel a szlovén nyelvnek és irodalomnak a magyar és az európai identitás kulturális és szellemi konstrukciói szempontjából is releváns hátterével. Ismered az irodalmi, nyelvi, nyelvészeti és kulturális szövegek és jelenségek vizsgálatának eljárásait és az értelmezés lehetséges módozatait.

Tantárgyízelítő:

  • modern szlovén kultúra, nyelv és irodalom
  • a szlovén nyelv története
  • a mai szlovén nyelv rendszere (frazeológia, szociolingvisztika, stilisztika)
  • nyelvgyakorlatok
  • régi és mai szlovén irodalom
  • irodalmi és nyelvészeti szakszemináriumok

A felvehető tantárgyak részletes listája ITT található

Ők is itt végeztek:

A szakon végzett hallgatók az ELTE-n, külképviseleteken és oktatási intézményekben helyezkednek el, olyan cégeknél fordítanak és tolmácsolnak, amelyek Szlovéniával is üzleti kapcsolatban állnak.

Érdekességek a szakról

A szak oktatói, doktoranduszai és volt hallgatói 2020-ban ötéves projekt keretén belül elkészítették a magyar-szlovén nagyszótárt, amely az Akadémiai Kiadó www.szotar.net oldalán regisztráció után szabadon hozzáférhető. Szlovén szakos hallgatóként több nemzetközi program keretében (CEEPUS, Erasmus, Tempus Közalapítvány) részképzésben (Ljubljana, Maribor), vagy nyári egyetemen (Ljubljana) vehetsz részt.


Felvételi információk

Szlovén nyelv és irodalom mesterszakra az alábbi szakokról felvételizhetsz,
ha szlovén nyelvből van egy középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsgád vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítványod vagy okleveled::

EGYENES BEMENETTEL, azaz teljes kreditérték beszámításával:

  • szlavisztika BA szlovén szakiránya

KREDITELISMERÉSI ELJÁRÁSSAL

Amennyiben van 30 kredited* szlovén nyelvi, nyelvészeti, irodalomtudományi, kultúrtörténeti ismeretekből, akkor a fenti szakon túl bármilyen alap- és mesterszakos diplomával jelentkezhetsz

FIGYELEM! 
Régi típusú főiskolai vagy egyetemi diplomákkal is érdemes jelentkezni, a Kreditelismerési Bizottság tudja megállapítani az elvégzett tanulmányok kreditértékét. 

Akkor is jeletkezhetsz, ha a szükséges kreditekkel egyáltalán nem rendelkezel, de vállalod, hogy 1 éven belül megszerzed a Bizottság által előírt 30 kreditet.

Amennyiben felsőfokú végzettséggel rendelkezel, de a mesterszakra való bejutásodhoz nem ismerhető el megfelelő számú kredit, és nem vagy az Egyetem hallgatója, az előtanulmányok elvégzése céljából – külön felvételi eljárás nélkül – önköltséges részismereti képzésben is részt vehetsz. Erről bővebb információ ITT olvasható.

* A kreditelismerési kérelmeket a tavaszi szorgalmi időszak végéig lehet benyújtani, tehát még a tavaszi tantárgyfelvételkor is van lehetőséged a választott mesterszakhoz szükséges kreditek beszerzésére.

Az elmúlt év felvételi ponthatára: 50

Önköltséges képzés esetén: 375 000 Ft / félév

felvételi vizsga követelményei az aktuális felvételi információkat tartalmazó oldalunkon található.

További információk az aktuális felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatóak.


A képzés részletei

A képzést elvégző hallgatók megfelelő szaktudományos és alkalmazói tudással rendelkeznek a szlovén nyelv művelése és alkalmazása terén, képesek a szlovén nyelv oktatásában és kutatásában önálló kutatói, alkalmazói feladatokat ellátni, továbbá részt vállalni a rendszerszintű működtetés feladataiból, a kutatás és fejlesztés terén feladatokat elvégezni, hazai és nemzetközi szakmai fórumokon a szlovén nyelv és irodalom, de tágabb értelemben a szlavisztika hazai eredményeit kommunikálni. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: okleveles szlovén nyelv és irodalom szakos bölcsész

Képzési forma: nappali

Időtartam: 4 félév

Helyszín: Budapest

Főbb szakterületek

  • képzést alapozó bölcsészettudományi és társadalomtudományi ismeretek, szlovén irodalomtudományi, nyelvtudományi, kultúratudományi szakmai ismeretek, továbbá nyelvi képzés: 50-90 kredit
  • a szakhoz kötődő nyelvtudományi, irodalomtudományi vagy kultúratudományi ismeretek választható speciális programjai, amelynek kreditaránya: 20-40 kredit.

Nyelvi kimenet:

A mesterfokozat megszerzéséhez legalább egy - a szlovénon kívüli - idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges. A záróvizsga letétele szlovén nyelvből felsőfokú (C1), komplex típusú nyelvvizsga-követelmények teljesítését igazolja.

A szak részletes ismertetése a felvi.hu-n.


Továbblépési és karrierlehetőségek

A szak elvégzését követően a hallgatók elhelyezkedhetnek a szlovén-magyar gazdasági kapcsolatok területén, a médiában, vagy – ha angolul is magabiztosan beszélnek – akár EU-s szervezetekben is.

Jellemző munkahelyek: egyetem, nagykövetségek, konzulátusok, külföldi kulturális intézetek multinacionális cégek, fordítóirodák, külkereskedelmi cégek, utazási irodák 

Jellemző munkakörök: egyetemi oktató, fordító, tolmács, idegenvezető, külkapcsolati munkatárs, üzletkötő


Kutatási lehetőségek

A szakon végzett hallgatók az ELTE PhD-képzésében a doktori iskolák keretei között folytathatják tanulmányaikat, és az általuk kiválasztott tudományterületen tudományos minősítést szerezhetnek. A hallgatók az Irodalomtudományi és a Nyelvtudományi Doktori Iskolák által meghirdetett témajavaslatok közül választhatják ki az érdeklődősüknek megfelelő kutatási témát.