Szlovák nyelv és irodalom MA

Szlovák nyelv és irodalom MA

A Szlovák nyelv és irodalom mesterképzési szakot a Szláv és Balti Filológiai Intézet gondozza.

A Szláv és Balti Filológiai Intézet weboldala
A Szláv és Balti Filológiai Intézet Facebook oldala
A Szlovák szak Facebook oldala
A Szláv és Balti Filológiai Intézeti Képviselet Facebook oldala
A Szláv Filológiai Tanszék Instagram oldala

A képzésről röviden

Az ELTE Szlovák nyelv és irodalom mesterszakja neked való, ha ismered az szlovák irodalmi, nyelvi, nyelvészeti és a kulturálisszövegek és jelenségek vizsgálatának eljárásait és az értelmezés lehetséges módozatait, a szlovák nyelv regionális változatait, valamint alapvető ismeretekkel rendelkezel a szlovák nyelv- és irodalomtudomány területére jellemző hagyományos és elektronikus forrásairól, keresőprogramjairól, katalógusairól, adattárairól és bibliográfiáiról.

Tantárgyízelítő:

  • szaknyelvi gyakorlatok
  • szlovák nyelv története
  • szlovák irodalom
  • modern szlovák kultúra

A felvehető tantárgyak részletes listája ITT található.

Ők is itt végeztek:

Gyivicsán Anna (egyetemi tanár, a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének társalapítója), Zsilák Mária (habilitált egyetemi docens, nyelvész, néprajzkutató), Kiss Szemán Róbert (egyetemi tanár, irodalmár, Prágai Magyar Kulturális Intézet igazgatója), Szabó Orsolya (Ombudszmani Hivatal, MTA Kisebbségkutatói Intézet), Hamberger Judit (a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa), Bodonyi Edit (KRE BTK egyetemi oktató), Kiss Andrea (újságíró, HVG-fotós)

Érdekességek a szakról:

Szakunk nemzetközi műfordító verseny iniciátora és lebonyolítója, évente több alkalommal fogadunk külföldi vendégelőadókat, hallagtóink számos külföldi tanulmányi ösztöndíjat pályázhatnak meg (Erasmus, SAS, CEEPUS, Visegrádi Ösztöndíjprogram) és rendszeresen vesznek részt az Intézetünk által rendezett Nemzetközi Szlavisztikai Diákkonferencián.


Felvételi információk

Szlovák nyelv és irodalom mesterszakra az alábbi szakokról felvételizhetsz,
ha szlovák nyelvből van egy középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsgád vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítványod vagy okleveled::

EGYENES BEMENETTEL, azaz teljes kreditérték beszámításával:

  • szlavisztika BA szlovák szakiránya

KREDITELISMERÉSI ELJÁRÁSSAL

Amennyiben van 30 kredited* szlovák nyelvi, nyelvészeti, irodalomtudományi, kultúrtörténeti ismeretekből, akkor a fenti szakon túl bármilyen alap- és mesterszakos diplomával jelentkezhetsz.

FIGYELEM!
Régi típusú főiskolai vagy egyetemi diplomákkal is
 érdemes jelentkezni, a Kreditelismerési Bizottság tudja megállapítani az elvégzett tanulmányok kreditértékét. 

Akkor is jeletkezhetsz, ha a szükséges kreditekkel egyáltalán nem rendelkezel, de vállalod, hogy 1 éven belül megszerzed a Bizottság által előírt 30 kreditet.

Amennyiben felsőfokú végzettséggel rendelkezel, de a mesterszakra való bejutásodhoz nem ismerhető el megfelelő számú kredit, és nem vagy az Egyetem hallgatója, az előtanulmányok elvégzése céljából – külön felvételi eljárás nélkül – önköltséges részismereti képzésben is részt vehetsz. Erről bővebb információ ITT olvasható.

* A kreditelismerési kérelmeket a tavaszi szorgalmi időszak végéig lehet benyújtani, tehát még a tavaszi tantárgyfelvételkor is van lehetőséged a választott mesterszakhoz szükséges kreditek beszerzésére.

Az elmúlt év felvételi ponthatára: 50

Önköltséges képzés esetén: 375 000 Ft / félév

felvételi vizsga követelményei az aktuális felvételi információkat tartalmazó oldalunkon található.

További információk az aktuális felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatóak.


A képzés részletei

A képzést elvégző hallgatók megfelelő szaktudományos és alkalmazói tudással rendelkeznek a szlovák nyelv művelése és alkalmazása terén.

Képesek a szlovák nyelv oktatásában és kutatásában önálló kutatói, alkalmazói feladatokat ellátni, továbbá részt vállalni a rendszerszintű működtetés feladataiból, a kutatás és fejlesztés terén feladatokat elvégezni, hazai és nemzetközi szakmai fórumokon a szlovák nyelv és irodalom, de tágabb értelemben a szlavisztika hazai eredményeit kommunikálni. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: okleveles szlovák nyelv és irodalom szakos bölcsész

Képzési forma: nappali

Időtartam: 4 félév

Helyszín: Budapest

Főbb szakterületek:

  • képzést alapozó bölcsészettudományi és társadalomtudományi ismeretek, szlovák irodalomtudományi, nyelvtudományi, kultúratudományi szakmai ismeretek, továbbá nyelvi képzés: 50-90 kredit
  • a szakhoz kötődő nyelvtudományi, irodalomtudományi vagy kultúratudományi ismeretek választható speciális programjai, amelynek kreditaránya: 20-40 kredit

Nyelvi kimenet:

A mesterfokozat megszerzéséhez legalább egy – a szlovákon kívüli – idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges. A záróvizsga letétele szlovák nyelvből felsőfokú (C1), komplex típusú nyelvvizsga-követelmények teljesítését igazolja.

A szak részletes ismertetése a felvi.hu-n.


Továbblépési és karrierlehetőségek

Jellemző munkahelyek: multinacionális cégek, külkereskedelmi cégek,külföldi és vegyesvállalatok,  fordító irodák, utazási irodák, követségek, konzulátusok, külföldi kulturális intézetek, pályázati irodák, nagykövetségek, konzulátusok, oktatási központok, kutatóintézetek, nemzetközi ügynökséges, minisztériumok, felsőfokú intézmények, szlovák nemzetiségi intézmények, egyetemi doktori programok

Jellemző munkakörök: üzletkötő, tolmács, idegenvezető, külkapcsolati munkatárs, kulturális intézményekben asszisztens, programszervező, újságíró, szaktanácsadó, referens oktatási központokban, kutató, oktató


Kutatási lehetőségek

A szlovák irodalom és a szlovák nyelvészet (szociolingvisztika, dialektológia, kognitív nyelvészet) számos területén, továbbá lehetőség nyílik interdiszciplináris kutatásokra is (etnográfia, névtan, stb.)