Lengyel nyelv és irodalom MA

Lengyel nyelv és irodalom MA
Jelentkezz az ELTE lengyel nyelv és irodalom mesterszakjára, ha szeretnéd bővíteni és elmélyíteni a BA képzés során szerzett ismereteidet!

A Szláv és Balti Filológiai Intézet weboldala
A Szláv és Balti Filológiai Intézet Facebook oldala
A Lengyel Filológiai Tanszék Facebook oldala
A Szláv és Balti Filológiai Intézeti Képviselet Facebook oldala

A képzésről röviden

Az MA képzésben az órák lengyel nyelven zajlanak. A nyelvfejlesztő órák mellett hallgathatsz kurzusokat a lengyel kultúra, leíró nyelvtan, nyelvtörténet és irodalom tárgykörében.

Az ELTE Lengyel nyelv és irodalom mesterszakja neked való, ha már behatóan ismered a lengyel irodalmi, nyelvi, nyelvészeti és kulturális szövegek és jelenségek vizsgálatának eljárásait és az értelmezés lehetséges módozatait.

Tantárgyízelítő:

  • nyelvgyakorlatok
  • lengyel nyelv története
  • lengyel irodalom
  • nyelvészeti szakszemináriumok

A felvehető tantárgyak részletes listája ITT található.

Ők is itt végeztek

Csomor Gabriella (lengyel -magyar tolmács, idegenvezető (Zakopane), Gerencsér Tibor (történész-diplomata, krakkói magyar főkonzul), Jakubowska Anna (magyar és lengyel fordító, a Pentalingua Fordítóiroda ügyvezető igazgatója), Kertész Noémi (irodalomtörténész, műfordító), Kocsis Ágnes (Balázs Béla-díjas filmrendező és forgatókönyvíró, az Európai Filmakadémia felfedezettje), Körner Gábor (József Attila-díjas műfordító), Lagzi Gábor (történész-diplomata), Mihályi Zsuzsa (műfordító), Nagy Zsombor (történész-diplomata, Protestáns Felsőoktatási Szakkollégium – tanulmányi igazgató), Pálfalvi Lajos (József Attila-díjas műfordító, irodalomtörténész, a PPKE Lengyel Tanszékének oktatója, tanszékvezető), Pászt Patrícia (műfordító, tolmács, dramaturg, kulturális menedzser, a Krakkói Magyar Centrum megalapítója és igazgatója), Pátrovics Péter (nyelvész-aspektológus, egyetemi oktató, az ELTE Lengyel Filológiai Tanszékének és Szlavisztikai Nyelvészeti Doktori Iskolájának vezetője), Röhrig Géza (Kossuth-díjas színész, író, költő, énekes, az Oscar-díjas Saul fia c. film főszereplője), Schaffler Agnieszka (angol–magyar konszekutív tolmács, lengyel–magyar szinkrontolmács), Schaffler Orsolya (FCP oktató), Szesztay Ádám (történész-diplomata, kormányzati stratégiai főreferens /miniszterelnökség/), Tischler János (történész-kultúrdiplomata, a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója), Várnai Dorota (irodalomtörténész, az ELTE Lengyel Filológiai Tanszékének oktatója)

Érdekesség a szakról

Szakunk több lengyelországi partner-egyetemen (Varsó, Krakkó, Poznań, Wrocław, Lublin, Gdańsk) működő testvérszakkal tart fenn intenzív kapcsolatot, aminek köszönhetően hallgatóinknak számos lehetősége nyílik különféle programok és alapítványi ösztöndíjak keretében hosszabb-rövidebb időt tölteni Lengyelországban. Ezek a tartózkodások jó alkalmak a lengyel nyelvtudás tökéletesítésére, a lengyel realitásokkal és az ország gazdag kulturális örökségével való ismerkedésre, de kiválóan felhasználhatók kapcsolatépítésre is.


Felvételi információk

Lengyel nyelv és irodalom mesterszakra az alábbi szakokról felvételizhetsz:
ha lengyel nyelvből van egy középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsgád vagy azzal egyenértékű okleveled:

EGYENES BEMENETTEL, azaz teljes kreditérték beszámításával:

  • szlavisztika BA lengyel szakiránya

KREDITELISMERÉSI ELJÁRÁSSAL

Amennyiben van 30 kredited* lengyel nyelvi, nyelvészeti, irodalomtudományi, kultúrtörténeti ismeretekből, akkor a fenti szakon túl bármilyen alap- és mesterszakos diplomával jelentkezhetsz.

FIGYELEM!
Régi típusú főiskolai vagy egyetemi diplomákkal is
 érdemes jelentkezni, a Kreditelismerési Bizottság tudja megállapítani az elvégzett tanulmányok kreditértékét. 

Akkor is jeletkezhetsz, ha a szükséges kreditekkel egyáltalán nem rendelkezel, de vállalod, hogy 1 éven belül megszerzed a Bizottság által előírt 30 kreditet.

Amennyiben felsőfokú végzettséggel rendelkezel, de a mesterszakra való bejutásodhoz nem ismerhető el megfelelő számú kredit, és nem vagy az Egyetem hallgatója, az előtanulmányok elvégzése céljából – külön felvételi eljárás nélkül – önköltséges részismereti képzésben is részt vehetsz. Erről bővebb információ ITT olvasható.

* A kreditelismerési kérelmeket a tavaszi szorgalmi időszak végéig lehet benyújtani, tehát még a tavaszi tantárgyfelvételkor is van lehetőséged a választott mesterszakhoz szükséges kreditek beszerzésére. 

Az elmúlt év felvételi ponthatára: 84

Önköltséges képzés esetén: 375 000 Ft / félév

A Lengyel nyelv és irodalom MA képzésre felvételt nyert hallgatóknak lehetőségük van a képzési költséget fedező tanulmányi ösztöndíjra pályázni a Wacław Felczak Alapítványnál.

felvételi vizsga követelményei az aktuális felvételi információkat tartalmazó oldalunkon található.

További információk az aktuális felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatóak.


A képzés részletei

A végzettek korunk legkülönfélébb, gyakorlati és elméleti kihívásait is szem előtt tartva megfelelő szaktudományos és alkalmazói tudással rendelkeznek a lengyel nyelv művelése és alkalmazása terén.

A végzettek képesek a lengyel nyelv oktatásában és kutatásában önálló kutatói, alkalmazói feladatokat ellátni, továbbá részt vállalni a rendszerszintű működtetés feladataiból, a kutatás és fejlesztés terén feladatokat elvégezni, hazai és nemzetközi szakmai fórumokon a lengyel nyelv és irodalom, de tágabb értelemben a szlavisztika hazai eredményeit kommunikálni. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: okleveles lengyel nyelv és irodalom szakos bölcsész

Képzési forma: nappali

Időtartam: 4 félév

Helyszín: Budapest

Főbb szakterületek

  • képzést alapozó bölcsészettudományi és társadalomtudományi ismeretek, lengyel irodalomtudományi, nyelvtudományi, kultúratudományi szakmai ismeretek, továbbá nyelvi képzés: 50-90 kredit
  • a szakhoz kötődő nyelvtudományi, irodalomtudományi vagy kultúratudományi ismeretek választható speciális programjai, amelynek kreditaránya: 20-40 kredit

Nyelvi kimenet

A záróvizsga letétele felsőfokú (C1), komplex nyelvvizsga-követelmények teljesítését igazolja lengyel nyelvből.

A szak részletes ismertetése a felvi.hu-n.


Továbblépési és karrierlehetőségek

Jellemző munkahelyek: multinacionális cégek, külkereskedelmi cégek, fordítóirodák, utazási irodák, követségek, konzulátusok, külföldi kulturális intézetek

Jellemző munkakörök: lengyel szak- illetve műfordító, lengyel nyelvi korrektor, lengyel nyelvű sajtófigyelő, idegen nyelvű levelező, lengyel tolmács, idegenvezető, programszervező, rendezvényszervező, lengyel nyelvtanár

Tudományos karriert tervező hallgatóinknak lehetőségük nyílik arra, hogy irodalmi vagy nyelvészeti tanulmányaikat az ELTE Szláv és Balti Filológiai Intézetének keretein belül működő Szlavisztikai Doktori Iskolában folytassák tovább és ott tudományos (PhD.) fokozatot szerezzenek.


Kutatási lehetőségek

Az MA képzés elvégzése után lehetőség van folyatni a tanulmányokat doktori képzésben. A végzettek jelentkezhetnek az Irodalomtudományi Doktori Iskola Szláv irodalmak, illetve a Nyelvtudományi Doktori Iskola Szláv nyelvtudomány programjára is.