Cseh nyelv és irodalom MA

Cseh nyelv és irodalom MA
A Cseh nyelv és irodalom mesterképzési szakot a Szláv és Balti Filológiai Intézet gondozza. A szakot azoknak ajánljuk, akiket érdekel a szláv népek kultúrája, szeretnék behatóan tanulmányozni a cseh irodalmat és történelmet, valamint szívesen megtanulnák a cseh nyelvet is.

A Szláv és Balti Filológiai Intézet weboldala
A Szláv és Balti Filológiai Intézet Facebook oldala
A Szláv és Balti Filológiai Intézeti Képviselet Facebook oldala
A cseh szakirány Facebook oldala
A Szláv Filológiai Tanszék Instagram oldala

A képzésről röviden

Az ELTE Cseh nyelv és irodalom mesterszakja neked való, ha a cseh nyelv és irodalom vonatkozásában már megalapozott tudással rendelkezel, és szeretnéd elmélyíteni a tudásodat a cseh nyelvre és irodalomra jellemző írásbeli és szóbeli, tudományos, közéleti és népszerűsítő műfajokban.

Tantárgyízelítő

  • modern cseh kultúra, nyelv, irodalom
  • a cseh nyelv története
  • a modernizmus és a posztmodern a cseh irodalomban
  • a mai cseh nyelv rendszere

A szakon felvehető tantárgyak részletes listája ITT található.

Ők is itt végeztek

Detre Zsuzsa műfordító (B. Hrabal könyvei), Varga György volt nagykövet, diplomata, Vörös István költő, drámaíró, Nemes Gyula filmrendező, Tordai Péter, a TEMPUSZ Alapítvány igazgatója, Kocsis Péter író, fordító, Szirányi András turisztikai szakember, Szilágyi Szabina utazási iroda tulajdonos, Csepeli Eszter operatőr, és sokan mások.

Érdekesség a szakról

A szak több mint 60 éves fennállása alatt számos cseh szakon végzett szakember kiváló munkalehetőséghez jutott. Ezt segítette a csehországi részképzési részvétel, egy vagy akár több félév, amelyet a prágai, brünni (Brno), olmützi (Olomouc) és más egyetemeken lehet elvégezni ma is. Nemzetközi kapcsolatok, budapesti Cseh Kulturális Centrum gazdag programkínálata, rendezvények, koncertek, szakmai kirándulások – mindez segíti a hallgatókat.


Felvételi információk

Cseh nyelv és irodalom mesterszakra az alábbi szakokról felvételizhetsz,
ha cseh nyelvből van egy középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsgád vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítványod vagy okleveled:

EGYENES BEMENETTEL, azaz teljes kreditérték beszámításával:

  • a szlavisztika alapképzési szak cseh szakiránya

KREDITELISMERÉSI ELJÁRÁSSAL

Amennyiben van 30 kredited* cseh nyelvi, nyelvészeti, irodalomtudományi, kultúrtörténeti ismeretekből, akkor a fenti szakon túl bármilyen más alap- és mesterszakos diplomával jelentkezhetsz.

FIGYELEM! 
Régi típusú főiskolai vagy egyetemi diplomákkal is érdemes jelentkezni, a Kreditelismerési Bizottság tudja megállapítani az elvégzett tanulmányok kreditértékét. 

Akkor is jeletkezhetsz, ha a szükséges kreditekkel egyáltalán nem rendelkezel, de vállalod, hogy 1 éven belül megszerzed a Bizottság által előírt 30 kreditet.

Amennyiben felsőfokú végzettséggel rendelkezel, de a mesterszakra való bejutásodhoz nem ismerhető el megfelelő számú kredit, és nem vagy az Egyetem hallgatója, az előtanulmányok elvégzése céljából – külön felvételi eljárás nélkül – önköltséges részismereti képzésben is részt vehetsz. Erről bővebb információ ITT olvasható.

* A kreditelismerési kérelmeket a tavaszi szorgalmi időszak végéig lehet benyújtani, tehát még a tavaszi tantárgyfelvételkor is van lehetőséged a választott mesterszakhoz szükséges kreditek beszerzésére.

Az elmúlt év felvételi ponthatára: 50

Önköltséges képzés esetén: 375 000 Ft / félév

A felvételi vizsga követelményei az aktuális felvételi információkat tartalmazó oldalunkon található.

További információk az aktuális felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatóak.


A képzés részletei

A képzést elvégző hallgatók változó korunk legkülönfélébb, gyakorlati és elméleti kihívásait is szem előtt tartva megfelelő szaktudományos és alkalmazói tudással rendelkeznek a cseh nyelv művelése és alkalmazása terén. Képesek a cseh nyelv oktatásában és kutatásában önálló kutatói, alkalmazói feladatokat ellátni, továbbá részt vállalni a rendszerszintű működtetés feladataiból, a kutatás és fejlesztés terén feladatokat elvégezni, hazai és nemzetközi szakmai fórumokon a cseh nyelv és irodalom, de tágabb értelemben a szlavisztika hazai eredményeit kommunikálni. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: okleveles cseh nyelv és irodalom szakos bölcsész

Képzési forma: nappali

Időtartam: 4 félév

Helyszín: Budapest

Főbb szakterületek

  • képzést alapozó bölcsészettudományi és társadalomtudományi ismeretek, cseh irodalomtudományi, nyelvtudományi, kultúratudományi szakmai ismeretek, továbbá nyelvi képzés: 50-90 kredit
  • a szakhoz kötődő nyelvtudományi, irodalomtudományi vagy kultúratudományi ismeretek, választható speciális programok: 20-40 kredit

Nyelvi kimenet

A mesterfokozat megszerzéséhez egy – a cseh nyelven kívüli – idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges. A záróvizsga letétele cseh nyelvből felsőfokú (C1), komplex típusú nyelvvizsga-követelmények teljesítését igazolja.

A szak részletes ismertetése a felvi.hu-n.


Továbblépési és karrierlehetőségek

A végzett hallgatók számos területen elhelyezkedhetnek, például külföldi és vegyesvállalatoknál, minisztériumokban, külügyi szervekben, de a gazdasági és kulturális életben, valamint pályázati irodáknál és nemzetközi ügynökségeknél is megtalálhatják a számításaikat.

Jellemző munkahelyek: multinacionális cégek, külkereskedelmi cégek, fordító irodák, utazási irodák, követségek, konzulátusok, külföldi kulturális intézetek

Jellemző munkakörök: üzletkötő, tolmács, idegenvezető, külkapcsolati munkatárs


Kutatási lehetőségek

A mesterfokozat megszerzése után lehetőség nyílik a tudományos karrier megalapozására. A szláv nyelvészeti és irodalomtudományi doktori programokban több volt cseh szakos hallgató szerzett PhD fokozatot. A szak tanárai ( habilitációval rendelkező kutatók) irányítása alatt a doktorandusznak lehetősége van bekapcsolódni a nemzetközi tudományos életbe, részt venni  neves külföldi egyetemek által szervezett konferenciákon, belépni a szakmai szervezetekbe, egyesületekbe, így megteremteni az önálló tudományos pálya alapjait.