W.E.B. Du Bois adatvizualizációi

W.E.B. Du Bois adatvizualizációi
02/24

2021. február 24. 13:00

ONLINE

02/24

2021. február 24. 13:00 -

ONLINE


Adatvizualizációs munkáiról tart előadást Jason Forrest, new york-i szakértő és információdizájner az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék szervezésében.

Az előadás W.E.B. Du Bois (1868–1963) szociológus, társadalomtörténész és afrikai-amerikai polgárjogi aktivista információábrázolásairól szól, akit az utóbbi években fedezték fel újra. Az 1900-as párizsi világkiállításra a kollégáival szervezett „Az amerikai negro” kiállításon az afrikai-amerikaiak történetét, kultúráját, gazdasági termelését bemutató könyvek és fotók mellé, sokszor azok helyett Du Bois egy sorozat grafikont, diagramot és térképet készített, amelyek statisztikai adatok alapján is bemutatták a kiállítás témáit. Ezeknek az ábrázolásoknak nem csupán reprezentációtörténeti jelentősége van, hanem az egyes ábrázolások szokatlansága, vizuális innovációja is felkeltette a kutatók érdeklődését.

Du Bois a világkiállításra készített grafikai munkáiról nemrég önálló monográfia jelent meg, a kiállítás rekonstrukcióját, az ábrázolások értékelését, összevetését pedig Jason Forrest végezte el, aki a Black History Month keretében ismerteti kutatásait az érdeklődőknek. Az előadáson csak száz fő vehet részt, azonban később felvételről visszanézhető lesz.

Az előadáshoz ezen a Zoom linken lehet bekapcsolódni.

Meeting ID: 820 6484 7528
Passcode: 035190

Jason Forrest new york-i adatvizualizációs szakértő és információdizájner, a McKinsey and Co. COVID Response Center interaktív adatvizualizációkért felelős igazgatója, a Data Visualization Society igazgatósági tagja és a szervezet Nightingale nevű folyóiratának főszerkesztője. Fő kutatási területe az információdizájn kulturális és társadalmi hatásai.