Vodka a pókhálóban

Vodka a pókhálóban
05/16

2023. május 16. 16:00

Néprajzi Intézet Könyvtára (1088 Budapest, Múzeum körút 6–8. fszt. 22.)

05/16

2023. május 16. 16:00 -

Néprajzi Intézet Könyvtára (1088 Budapest, Múzeum körút 6–8. fszt. 22.)


Az ELTE Néprajzi Intézetének "Kurrens néprajz. Nyitott előadások az ELTE BTK Néprajzi Intézetében" című sorozatában Nagy Zoltán tart előadást az antropológiai elemzés lehetőségeiről.

Az előadás a kulturális antropológiának azt a sajátosságát emeli ki, hogy szeret nemcsak a nagy, látványos jelenségekkel, hanem a „hétköznapi banalitásokkal” is foglalkozni. Az előadásban körüljárt téma az alkoholfogyasztás, ami rendkívül alkalmas eszköz egy kultúra megértésére, megismerésére. A példák az alkoholfogyasztásnak a nyugat-szibériai hantik életében betöltött szerepére mutatnak rá a kultúra legkülönbözőbb területein.

Nagy Zoltán kulturális antropológus, a PTE Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. Kutatási és oktatási területei a kulturális antropológia, a finnugrisztika, Nyugat-Szibéria kultúrái, a vallásantropológia, a kulturális változások, az alkohol és társadalom kapcsolata, valamint a posztszovjet kutatások. Eddigi terepmunkáit Oroszországban végezte, 1992. óta vizsgálja a vaszjugáni hantikat.

Facebook

Borítókép: Cultura.hu