Vinay Sahasrabuddhe látogatott a Bölcsészettudományi Karra

2021.10.05.
Vinay Sahasrabuddhe látogatott a Bölcsészettudományi Karra
2021. szeptember 30-án Vinay Sahasrabuddhe, az Indiai Kulturális Kapcsolatok Tanácsának (Indian Council for Cultural Relations, ICCR) tiszteletbeli elnöke, parlamenti képviselő, író, újságíró, társadalmi aktivista kétnapos magyarországi tartózkodása keretében ellátogatott az ELTE Bölcsészettudományi Karára. Ez alkalommal elkísérte őt Őexcellenciája Kumar Tuhin, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete és Tanuja Shankar, az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ igazgatója.

Vinay Sahasrabuddhe elsőként hivatalos megbeszélést folytatott az ELTE és a BTK vezetőivel, Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettessel, Bartus Dávid dékánnal, Horváth Ildikó nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettessel és Ittzés Mátéval, az Indológia Tanszék vezetőjével. A megbeszélés során a felek többek között áttekintették az indiai-magyar kétoldalú oktatási és kulturális kapcsolatokat, az indiai egyetemek és az ELTE jövőbeli szorosabb együttműködésének lehetőségeit, az oktatói és hallgatói mobilitás perspektíváit.

Az ELTE vezetői beszámoltak a BTK egyes szakjain, köztük az indológia szakon is tervezett területi szakértő mesterképzési specializáció koncepciójáról, valamint a modern Indiára vonatkozó stúdiumok ezzel szorosan összefüggő megerősítésének szándékáról.

Kiemelték továbbá a 2007-ben az ICCR által az egyetemünkön alapított Rabindranath Tagore Research Fellowship fontosságát az Indológia Tanszék és az ELTE kutatási és oktatási tevékenységében, és reményüket fejezték ki, hogy a kutatási ösztöndíj a három éves szünet után minél hamarabb újra indulhat.

Az ICCR elnöke ezt követően a BTK Kari Tanácstermében angol nyelvű előadást tartott India@75: From the past, through the present, to the future (India@75: a múltból a jelenen át a jövőbe) címmel. Az ELTE oktatóiból, hallgatóiból, magyar és indiai vendégekből álló közönség előtt beszélt az ország ősi és gazdag hagyományairól, eredményeiről és a globális szereplővé válás felé vezető útjáról.

Az előadó Indiát, amely nagyszabású, egyéves ünnepségsorozattal emlékezik meg függetlenségének jövő augusztusban esedékes 75. évfordulójáról,

nemcsak mint a világ legnagyobb demokráciáját, hanem mint „spirituális demokráciát” jellemezte.

Az előadás után az indiai delegáció a B épület első emeletén megtekintette Kőrösi Csoma Sándor és Rabindranath Tagore szobrát, amelyeket korábban az Indiai Kormány és az ICCR adományozott az egyetemnek. A BTK-n tett látogatás utolsó programpontjaként Vinay Sahasrabuddhe felkereste az Indológia Tanszéket, megtekintette a tanszéki könyvtárat és a tanszék közelmúltban kiadott publikációit, majd beszélgetést folytatott az oktatókkal a tanszéken folyó indológia szakos képzésről, valamint a hallgatói és oktatói ösztöndíj-lehetőségekről. Mindkét fél reményét fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével ismét lehetővé válik, hogy hindi anyanyelvű lektor érkezzen az ELTE-re, és részt vegyen az indológia szakos oktatásban.

India 75

India 75

0

/

0

0

/

0