Venezuela: van kiút a válságból?

Venezuela: van kiút a válságból?
03/22

2023. március 22. 17:30

ELTE BTK Spanyol Nyelvi és Irodalmi Tanszék (1088 Budapest, Múzeum körút 4/C, 278.)

03/22

2023. március 22. 17:30 -

ELTE BTK Spanyol Nyelvi és Irodalmi Tanszék (1088 Budapest, Múzeum körút 4/C, 278.)


Az ELTE Latin-Amerika Kutatóközpontja ebben a félévben is folytatja „Latin-Amerika a XXI. században” című nyilvános előadás-sorozatát, első alkalommal Venezueláról lesz szó.

Az elmúlt években soha nem látott társadalmi és gazdasági összeomlás ment végbe Venezuelában. Bár az ország a világ legnagyobb kőolaj-készletével rendelkezik, a lakosság jelentős része számára az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek, higiéniai cikkek beszerzése is nehezen megoldható problémává vált. A hiperinfláció teljesen elértéktelenítette a hazai valutát, és kivándorlók milliói hagyták el az országot, ahol egy évtizeddel korábban, Hugo Chávez elnöksége alatt még szociális programok tucatjai segítették a rászorulókat.

A válság okai sokfélék: a kőolaj árának csökkenése, az amerikai szankciók és Maduro-rezsim rugalmatlan és átpolitizált válságkezelése egyaránt szerepet játszott a helyzet kialakulásában. Az elmúlt egy év során azonban egyre több jel utal arra, hogy változnak az idők Venezuelában. Az infláció lelassult, a nyugati olajcégek a visszatérést fontolgatják, és az ellenzék tárgyalásokba kezdett a kormánnyal. Lehetséges, hogy van kiút a válságból? Erre keressük a választ Kupi László, a Latin-Amerika Társaság ügyvivője, az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskola doktorandusza segítségével, aki több alkalommal - legutóbb alig néhány hete, 2023. március elején - járt Venezuelában.

A rendezvény első felében Kupi László fényképes úti beszámolót tart, utána pedig Soltész Béla, az ELTE Politikai és Nemzetközi Tanulmányok intézetének adjunktusa kérdezi az előadót a venezuelai politikai folyamatokról és a közeljövő lehetséges perspektíváiról.

Facebook