Véget ért a "Mika Sándor 160" emlékszemeszter

2019.06.18.
Véget ért a
A Mika Sándor Egyesület három fő üzenetre (emlékezet, műhely, utánpótlás) épített programjának utolsó alkalmát 2019. május 23-án délután, a Szekfű Gyula Könyvtárban tartották.

Záróeseményéhez érkezett a Mika Sándor Egyesület által kezdeményezett emlékszemeszter az ELTE bölcsészkarán. A rendezvénysorozat a 160 éve született Mika Sándornak - Szekfű Gyula, Domanovszky Sándor és más neves történész professzorok mesterének - állított emléket, fővédnökei Borhy László rektor és Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke voltak. Az emlékszemeszter nyitányaként idén februárban felavatták Mika Sándor portréját az ELTE Történeti Intézetének professzori galériájában, majd a történelmi kutatások céljáról és társadalmi hasznosságáról tartottak konferenciát az ELTE Egyetemi Könyvtárban.

A három fő üzenetre (emlékezet, műhely, utánpótlás) épített program utolsó, #utánpótlás címet viselő alkalmát 2019. május 23-án délután a Szekfű Gyula Könyvtárban tartották. A program első részében az ELTE BTK Történeti Intézetének idei OTDK-helyezett hallgatóit, valamint témavezetőiket köszöntötte Borsodi Csaba, az Intézet igazgatója (borítóképünkön).

"Ha tehetséggondozásról és felkészítésről van szó, akkor megkerülhetetlen Mika Sándor neve.

Eötvös collegiumi szakvezető tanári működése olyan kimagasló életpályákat eredményezett a magyar történettudományban, mint például Szekfű Gyuláé, akinek nevét ez a könyvtár viseli, és akinek tehetségét Mika Sándor ismerte föl és gondozta" – mondta köszöntőjében a történész.

Az emlékszemeszter alkalmából az Egyesület Mika Sándor-díj néven OTDK-különdíjat alapított, amelyet a bölcsészkari vezetés döntése nyomán április 26-án, a Humán Tudományi Szekció díjátadóján Rácz Balázs Viktor levéltár mesterszakos hallgató vehetett át. A program második felében a Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus, Molnár Gyula mutatta be a Németh László Gimnázium művészettörténet fakultációs diákjainak Mika Sándorról és a századfordulós Eötvös Collegiumról készített, középiskolásoknak szóló tablókiállítását és játékos kutatófüzetét. A közép- és felsőfokú tehetséggondozás találkozását állófogadás zárta.

Forrás: elte.hu