Vallási turizmus es szent helyek Izraelben

Vallási turizmus es szent helyek Izraelben
11/30

2022. november 30. 17:30 - 19:00

ELTE BTK Kerényi-terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

11/30

2022. november 30. 17:30 - 19:00

ELTE BTK Kerényi-terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)


Licsko Gabriella, a zsidó közösségek kutatója tart előadást az Ókortudományi Intézet  "Fejezetek az izraeli kultúrából" című sorozatában.

Az elsősorban zsidó vallási zarándokhelyeket bemutató prezentáció betekintést ad az izraeli szent helyek színes és különleges világába. Ki, miért és mikor látogat szent helyekre Izraelben? Mi a különbség a külföldiek és helyiek által frekventált terekben? Mik a felkapottabb és mik az "undergroundabb" helyek, milyen események számítanak inkább "kis összejövetelnek" és mik a "nagy fesztiválok"? 

Vannak-e kifejezetten keleti vagy askenázi zsidó zarándokhelyek, valamint a hagyományőrzők vagy inkább ultra-ortodoxok által kedveltek és látogatottak? Hová zarándokolnak a római katolikusok, görög keletiek és protestánsok Izraelen belül? Mennyien és kik keresnek fel muszlim szent helyeket Izraelben?  

Megtudhatjuk azt is, hogyan válnak szent helyek találkozóhelyekké és kapcsolatépítési színterekké. Bepillanthatunk abba is, hogyan fonódik össze a szociológia, logisztika, kereskedelem és a vendéglátóipar mindezekkel. És persze az öröm, a bánat és néha a tragédia!