Üzleti együttműködések Közép- és Kelet-Európa történetében

Üzleti együttműködések Közép- és Kelet-Európa történetében
10/26 - 10/27

2023. október 26. - 2023. október 27.

ELTE BTK Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt 39.)

10/26 - 10/27

2023. október 26. - 2023. október 27.

ELTE BTK Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt 39.)


Nemzetközi workshopot rendez az ELTE Vállalkozástörténeti Kutatócsoportja a European Business History Association (EBHA) együttműködésével. Az esemény előadói a piaci szereplők közötti együttműködést, illetve versenyt vizsgálják, különös tekintettel arra, hogy a 19–20. század folyamán az üzleti világ szereplői hogyan alakították döntéseiket a változó politikai és intézményi környezetben Közép- és Kelet-Európában.

A rendezvény résztvevőit Bartus Dávid, az ELTE Bölcsészettudományi Kar dékánja köszönti, a bevezető plenáris előadást a Yorki Egyetem professzora és az EBHA elnöke, Teresa da Silva Lopes tartja. A workshopon az Eötvös Loránd Tudományegyetemet Bódy Zsombor, a TáTK Szociológia Intézet oktatója, Halmos Károly, a BTK Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék egyetemi docense, Koloh Gábor, a BTK Történeti Intézet egyetemi adjunktusa, illetve Tinku-Szathmáry Balázs és Horváth Gyula doktoranduszok képviselik. Emellett érkeznek előadók többek között a Łódźi Egyetemről, a Yorki Egyetemről, a Princetonról, a Bécsi Egyetemről, a Grazi Egyetemről, a milánói Bocconi Egyetemről, a varsói Collegium Civitasról, a prágai Károly Egyetemről, a Pennsylvaniai Egyetemről és a lipcsei Kelet-Európa Történelmi és Kulturális Intézetből is.   

Az angol nyelven zajló konferencia oktatók, kutatók, hallgatók és külső érdeklődők számára is nyitott, regisztráció nélkül látogatható, a részletes program és további információk ebben a dokumentumban olvashatók.

Az ELTE 2022-ben alakult Vállalkozástörténeti Kutatócsoportja a vállalkozások és vállalkozók közötti kooperációt vizsgálja. A kutatási program célja feltérképezni, hogy milyen típusú kooperáció alakult ki a magyar gazdaságban a vállalatok, vállalkozások, üzletemberek között a 19−20. század folyamán, mi volt az oka annak, hogy az egyébként egymással versenyhelyzetben levő gazdasági szereplők együttműködtek egymással, és milyen következményekkel járt mindez.