Ünnepi közgyűléssel zárul a "BEAC 120" emlékév

2018.10.29.
Ünnepi közgyűléssel zárul a
A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club 120 évvel ezelőtt, 1898. november 5-én alakult meg, a klub első elnöke egyetemünk névadója, Eötvös Loránd volt. Az ELTE sportegyesülete a jubileumi emlékévben számos programmal és kezdeményezéssel emlékezett meg sikereiről. 

120 évvel ezelőtt, 1898. november 5-én több száz fiatal gyűlt össze a Budapesti Tudományegyetem I. számú tantermében, a BEAC alapító közgyűlésére. Az alapszabályzat felolvasása után falrengető éljenzés fogadta az egyesület első elnökének megválasztott Eötvös Lorándot, aki e szavakkal fordult hallgatósága felé:

„Uraim, fogadják a köszönetemet azért, hogy ebben a percben, amikor egy régi vágyunk megvalósítása ügyében egybegyűltek, akkor engem is ide hívtak a maguk körébe és ezen újabb alkotásukban nekem is részt juttattak. Önök még az élet lépcsőjén állnak, uraim, s azért vágyódnak a sportra, hogy ezáltal is mindig és mindig jobban férfiakká váljanak.”

A BEAC olimpiai bajnokai

Eddigi története során az egyesület 6 olimpiai bajnokot, több Európa- és világbajnokot, valamint több száz országos bajnokot adott az országnak, és jelenleg is több mint 5200 sportolóval büszkélkedhet, akik közül nem egy a várományosa további elismeréseknek.

A sportegyesület számos programmal ünnepelt a jubileumi emlékévben, melyekre Simon Gábor, a BEAC igazgatója hívta fel a figyelmet a vele készített interjúban 2018 márciusában.

Emléktábla-avatás 

Sporttörténeti kiállítást szerveztek, könyvet jelentettek meg első olimpiai bajnokuk, Prokopp Sándor életérőlemléktáblát avattak az egykori Mező utcai sportpálya helyén, de rendeztek kerekasztal-beszélgetést is egykori és mai BEAC-os sportolók részvételével, illetve egy rendhagyó interjúsorozat is készült „Én is BEAC-os voltam”címmel, melyben többek között Dömölky Lídia világbajnok vívóval, Korniss Péter Kossuth-díjas fotográfussal vagy Erdődy Gábor egyetemi tanárral, korábbi rektrohelyetessel beszélgettek BEAC-os élményeikről. Külön öröm, hogy a BEAC történetének első magyar országos maratoni bajnoki címe is az emlékévben született meg: az atléták közül Csere Gáspár riói olimpikon, az ELTE PPK korábbi hallgatója 2:20:08 órás idejével a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

A képen középen Dömölky Lívia, jobbra Csere Gáspár

Az ELTE 2018/2019-es tanévnyitója során felavatták a klub jubileumi emléktábláját is az ÁJK épületének földszintjén. A rendezvények sorát 2018. november 7-én ünnepi közgyűlés zárja az Aula Magnában.

Forrás: BEAC