Ünnepelt az ELTE BTK Orosz nyelvészeti doktori programja

2023.12.17.
Ünnepelt az ELTE BTK Orosz nyelvészeti doktori programja
Az ELTE BTK-n működő Orosz nyelvészeti doktori program megalakulásának 30. évfordulója alkalmából szerveztek Szakmai Alumni találkozót a program oktatói és hallgatói 2023. december 8-án, melyen ünnepélyes keretek között mesélhettek a korábbi hallgatók pályájuk alakulásáról és tudományos eredményeikről. Az ELTE Alumni támogatásával megvalósult eseményt Dr. Zoltán András programvezető, az ELTE Szláv és Balti Filológiai Intézetének professor emeritusa idézi fel.

1993. őszén az akkori Ideiglenes Országos Akkreditációs Bizottság az első között akkreditálta „Az irodalmi nyelv és az élőbeszéd viszonya az orosz nyelv múltjában és jelenében” címmel benyújtott orosz nyelvészeti doktori programunkat, amelynek keretében az elmúlt 30 év során 28 kolléga védte meg sikeresen doktori disszertációját; a doktori program oktatóinak témavezetésével további 7 sikeres védésre került sor más programok keretében. 

A 30. évforduló alkalmából szervezett tudományos és társasági eseményre meghívtuk a program keretében és oktatóink témavezetésével fokozatot szerzett egykori hallgatókat, a jelenlegi doktori hallgatókat és doktorjelölteket, a program aktív és nyugdíjas oktatóit, a program támogatóit és barátait, valamint tudományos és szervezeti elöljáróinkat.

A vendégeket Tolcsvai Nagy Gábor akadémikus, egyetemi tanár, az ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola  vezetője és Kiss Szemán Róbert egyetemi tanár, az ELTE BTK Szláv és Balti Filológiai Intézet igazgatója üdvözölték, majd az ELTE Alumni Központ részéről Balogh-Kátai Judit mondott köszöntőt.

Ezután Zoltán András foglalta össze a doktori program első 30 évét, majd Péter Mihály Tyutcsev-versek az őszről című írását és Alekszandr Tvardovszkij versét olvasta fel Zoltán Dominika.

A program során az érdeklődők meghallgathatták Palásti Katalin és Varga Éva Katalin előadásait, majd egy zenei blokk után korábbi hallgatók meséltek pályájuk alakulásáról és tudományos eredményeikről. A találkozót kötetlen beszélgetés és büfé zárta.

A rendezvény lebonyolításában és adminisztrálásában aktív részt vállalt kollégáknak – Varga Éva Katalin egyetemi docens (Semmelweis Egyetem), Palásti Katalin nyugalmazott egyetemi adjunktus, Hegedűs Iván egyetemi adjunktus, Zoltán Dominika egyetemi adjunktus, Juhász Gabriella doktori hallgató, Tóthpál Sarolta doktorjelölt, intézeti előadó – ezúton is köszönetet mondok. A rendezvény kiszolgálásában közmegelégedésre működött közre az  ELTE Szolgáltató Kft. Vendéglátás üzletága Barcsa Beáta vezetésével, amiért őt és csapatát is köszönet illeti. Végül, de nem utolsósorban az összes részvevő és közreműködő nevében köszönetet mondok az ELTE Alumni Központnak rendezvényünk anyagi támogatásáért.

A teljes program itt olvasható.


A rendezvény az ELTE Alumni támogatásával valósult meg.
Örök diákjait az ELTE Alma Mater visszavárja!