Ünnepelt az Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék

2019.10.28.
Ünnepelt az Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék
A jubileum alkalmából 2019. október 17-én alumnus konferenciát rendeztek, és másnap a Tanszékre látogatott Itay Tavor izraeli nagykövethelyettes is. 

Az Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. A jubileum alkalmából a korábbi hallgatók részvételével konferenciát rendeztek, amelyet Komoróczy Géza professor emeritus nyitott meg, aki 1989-ben létrehozta, majd hosszú időn át vezette a tanszéket. Beszédében felidézte az alapítás éveit, és örömmel állapította meg, hogy a tanszék folyamatosan, immár 30 éve szolgál a hazai hebraisztika, judaisztika és assziriológia tudományos műhelyeként.

Az alumnus konferencia lehetőséget teremtett arra, hogy az egykori tanítványok – közülük sokan külföldi kutatóhelyeikről érkeztek: Helsinkiből, Londonból, Münchenből, Berlinből és Halléból – bemutassák a magyar és nemzetközi tudományos életben elért eredményeiket. Bányai Viktória szekcióvezető irányításával először judaisztikai tárgyú előadások hangzottak el, Czimbalmos MercédeszHorváth-Selmeczi Tamara és Zsom Dóra jóvoltából. Ezután az assziriológia szakon végzettek szekciója következett, Dezső Tamás elnökletével, Simkó KrisztiánFöldi Zsombor és Niederreiter Zoltán előadásával. A konferenciát a hebraisztika szekció zárta, Buzási Gábor szekcióvezetése mellett Susánszki JuditGörgey Etelka és Péntek Dániel tartott bibliatudományi előadásokat. A konferencia Zólyomi Gábor záró szavaival fejeződött be: a tanszékvezető gratulált a színvonalas előadásokhoz, és sok sikert kívánt az alumnusok további tudományos pályájához.

A szigorúan szakmai-tudományos délelőtt után kötetlenebb nosztalgiázás kezdődött: Szili Éva válogatásában régi leveleket olvastak fel, és volt diavetítés is. A Tanszék korábbi és jelenlegi oktatói és hallgatói este 8-ig, az épület zárásáig idézték fel múlt és jelen komoly és vidám emlékeit. Az esemény koordinátora Koltai Kornélia volt.

Másnap, október 18-án Itay Tavor, az izraeli nagykövetség nemrég kinevezett első beosztottja (nagykövethelyettese) tett látogatást a tanszéken. Megismerkedett  a jelenlegi munkatársakkal, akik bemutatták neki a kutatóhely 30 éves történetét, oktatási és kutatási profilját, jelenlegi helyzetét. A tanszéken folyó magas szintű oktatást bizonyítja az is, mondták el, hogy alumnusaik itthon és külföldön is jelentős pozíciókban helyezkedtek el tudományos, kulturális, társadalmi, diplomáciai vagy akár gazdasági területeken. 

A nagykövethelyettes a hallgatókkal is találkozott. Miután rövid tájékoztatást adott a jelenlegi izgalmas izraeli belpolitikai helyzetről, elmondta azt is, miért lépett diplomáciai pályára, és hogyan jutott el Magyarországra. A hallgatókat az izraeli ösztöndíjlehetőségek különösen érdekelték. A diplomata eredetileg film- és médiaszakon végzett, így a mai izraeli filmművészet főbb tendenciáit is megismerhették a résztvevők.  A találkozó végén mindkét fél reményének adott hangot, hogy a jövőben szorosabban együttműködhetnek.

Az AHT 30 jubileumi rendezvényt a Trefort-kert Alapítvány, a Magyar Hebraisztikai Társaság és az ELTE Alumni Központ támogatta.