Újabb ókori régészeti leletet tártak fel

2019.07.10.
Újabb ókori régészeti leletet tártak fel
Legutóbbi ásatásuk során a komáromi Klapka György Múzeum és az Ókori Régészeti Tanszék munkatársai a brigetioi légiótábor északi főkapujára és a hozzá csatlakozó falakat tárták fel. A felfedezésről Bartus Dávid tanszékvezető számolt be az MTI-nek. 

Komárom környékén 1992 óta minden nyáron végeznek ásatásokat, a legutóbbi munka során az egykori római katonaváros, Brigetio újabb részét, egy harmadik századi légiós kaszárnyát sikerült feltárni. A limes mentére épült település a Severus dinasztia idején élte a fénykorát, romjai ma Komárom keleti városrésze, Szőny alatt találhatóak. A kőtábort Kr.u. 100 körül emelték, a 3. század elején municípiumi rangot kapott, később pedig már coloniaként említik. Itt állomásozott a Római Birodalom határait védő Legio I. Adiutrix, a vonzáskörzteben pedig polgári várost is emeltek.

A most feltárt helyszínen egy antik témájú játszóteret alakítanak ki, mely a hamarosan épülő régészeti park egyik látványossága lesz. A tervezett, közel héthektáros komplexumban a látogatók testközelből ismerhetik meg az 1600 éves katonaváros örökségét.

brigetioi mészkő szarkofág i.u. 3. századból (forrás: wikimedia)

Forrás: MTI

Borítókép: mult-kor.hu