Újabb H2020-as projekt indul az ELTE BTK-n az Atelier Tanszék gondozásában

2019.08.22.
Újabb H2020-as projekt indul az ELTE BTK-n az Atelier Tanszék gondozásában
A sikeresen zajló REACH Resilient Cultural Heritage and Communities in Europe (2017-2020) H2020-as projekt mellett egy újabb nyertes európai projektben vesz részt az Atelier Tanszék.

A Barcelonai Egyetem által koordinált H2020-as pályázat címe UNCHARTED Understanding, Capturing and Fostering the Societal Value of Culture (A kultúra társadalmi értékének megértése, rögzítése és előremozdítása). A tíz európai partner (köztük a Bolognai Egyetem, a párizsi CNRS, a Portói Egyetem, az angol Goldsmiths’ College és a Párizs 8 Egyetem) közös kutatásában a kultúra társadalmi értékelése kerül fókuszba, három kategória - a társadalmi részvétel, akulturális termelés és örökség, valamint a kulturális adminisztráció- mentén. A három szempont három alapvető társadalmi szerepet különböztet meg, így a pályázat egyaránt foglalkozik az állampolgári részvétel, az örökség-szakemberek és a kultúrpolitikusok társadalmi értékek köré szerveződő feladataival.

Az ELTE feladata a projektben a kutatási eredmények validálása, amelyet négy területen (előadó-művészet, média, kulturális örökség és adminisztráció) dolgozó szakemberek közreműködésével fognak elvégezni. 

Az UNCHARTED 2019-2023 között futó pályázat, melynek Sonkoly Gábor és György Eszter (Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszék) a koordinátorai az ELTÉ-n.