Történeti séták és játékok

2018.07.04.
Történeti séták és játékok
Idén is sikeres volt a Múzeumok Éjszakája a Trefort-kertben: a negyedik alkalommal megrendezett programra közel kétszázan látogattak el a Bölcsészettudományi Kar kampuszára június utolsó hétvégéjén, ahol a Történeti Intézet játékos történeti sétákkal, a Konfuciusz Intézet kínai kikapcsolódással várta a látogatókat.

A Történeti Intézet sétáit az Intézet jelenlegi és volt hallgatói állították össze, az Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék adjunktusa, Manhercz Orsolya támogatásával. Az első séta tematikáját az 1848-as forradalom, illetve a „Pál utcai fiúk” adta. Az érdeklődők a forradalmárok március 15-i útvonalán elindulva jutottak el a Magyar Nemzeti Múzeum kertjéig, amely mindkét témához kapcsolódott. A kitartást kávéházi szótárral és üveggolyókkal, illetve egy különleges zeneszámmal jutalmazták a sétavezetők, Debrődi BoglárkaSchlay Georgina és Tüske Tamás.

A második túrán a Trefort-kerttel ismerkedhettek meg a látogatók egy sétálós játék formájában, amely során egy hiányos naplót kellett kiegészíteniük. A játékban Eötvös Loránd szobra is fontos szerepet kapott. A megfejtők kedves hűtőmágnest kaptak a játék megalkotóitól (Chapó IbolyaKaposvári ReginaCsicsics Anna).

A harmadik séta az egykori Városfal vonalát idézte fel, illetve azt, hogy a fal lebontása után hogyan vált a Trefort-kert környéke társasági, forradalmi, közlekedési, politikai csomóponttá, elitnegyeddé és egyetemi központtá. A séta előkészítői és előadói (Bauman FruzsinaCsizmadia AnnaKormány ÁkosMolnár VilmosPercze MátéVarga Zalán) kiváló munkát végeztek, a résztvevők számos új információval gazdagodhattak, többek között megismerhették az egykor a Múzeum körúton dolgozó, villamos váltóőrök téglába vésett rajzait. Folyamatos programként a Történeti Intézet és a Mistory Game közös mobilapplikációja segítségével a „Szabadkőműves összeesküvés a Bölcsészkaron” című játékot lehetett játszani, amit idén is sokan kipróbáltak.

A Konfuciusz Intézet kínai kikapcsolódással várta a látogatókat, akik megismerkedhettek a hagyományos kínai társasjátékokkal, mint például a wei qi, azaz gó, kínai teákat kóstolhattak és kalligráfiát készíthettek az Intézet oktatóinak segítségével.

Fotó: Szilágyi Adrienn és Bauman Fruzsina

Múzeumok Éjszakája a Trefort-kertben

Múzeumok Éjszakája a Trefort-kertben

0

/

0

0

/

0