Történelem a próféták kezében

Történelem a próféták kezében
02/19

2020. február 19. 18:00

Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (1084 Budapest, Scheiber Sándor utca 2.)

02/19

2020. február 19. 18:00 -

Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (1084 Budapest, Scheiber Sándor utca 2.)


Az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem dísztermében mutatják be Komoróczy Géza új kötetét.

A könyvbemutatón a szerzővel Gábor György, az OR-ZSE professzora és Iványi Gábor, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora beszélget. Moderátor: Dési János. A helyszínen a könyv kedvezménnyel vásárolható meg.

Az e kötetben összegyűjtött írások az ókori Kelet – a héber Biblia történeti közege – felől néznek a Biblia szövegeire, kritikus szemlélettel a hagyományra, a jelenből. A Biblia a nemzet bűneit emlegeti. Nem hízeleg a jelenkornak, nem szépíti a történelmet, nem ad felmentést a múlt alapján, nem hárítja a felelősséget sorsra, végzetre, kedvezőtlen körülményekre. A történelem a próféták kezében: szembenézés а jelennel.” (Komoróczy Géza)

Könyvismertető:
A történetírás a múltra irányul, de a jelen időben végzett szellemi tevékenység. Minden műveletét ez a kettősség határozza meg. Régi motívum a magyar történeti gondolkodásban, már a 16. századi históriás ének- vagy prédikációs irodalomban, amely a régiségben a publicisztikát jelentette, a magyar nemzet sorsának hasonlósága a zsidó történelemmel, ahogyan ezt a Biblia bemutatja. Csakhogy a nemzetet feddő prédikátoraink nem balsorsról beszéltek, hanem - világosan és határozottan - a nemzet bűneiről, mulasztásairól, rossz döntéseiről.

Ugyanezt a következtetést vonom le az ókori zsidó prófétákra nézve magam is. Az e kötetben összegyűjtött írások az ókori Kelet - a héber - Biblia történeti közege - felől néznek a Biblia szövegeire, kritikus szemlélettel a hagyományra, a jelenből. A Biblia a nemzet bűneit emlegeti. Nem hízeleg a jelenkornak, nem szépíti a történelmet, nem ad felmentést a múlt alapján, nem hárítja a felelősséget sorsra, végzetre, kedvezőtlen körülményekre. A történelem a próféták kezében: szembenézés a jelennel. (libri.hu)