Térségünk dán szakos hallgatói tanácskoztak

2022.05.06.
Térségünk dán szakos hallgatói tanácskoztak
A Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszéken 2022. ápr. 25-én és 26-án zajlott le a közép-keleti-európai térség dán szakos hallgatóinak első juniorkonferenciája.

A Prágából, Gdańskból, Poznańból és Belgrádból érkező csaknem negyven hallgató és budapesti szaktársaik nyelvészeti, irodalomtörténet és -elméleti, filmművészeti, képzőművészeti, építészeti, kultúratudományi és társadalomtudományi témákból írt szakdolgozataik főbb téziseit és munkamódszereit mutathatták be a hazai oktatók, meghívott vendégelőadók és  saját intézményeik dán nyelvi lektorai előtt.

A konferencia két napján Bodil Marie Stavning Thomsen, az Aarhusi Egyetem professzora és Torben Jelsbak, a Koppenhágai Egyetem docense tartott plenáris előadást Lars von Trier dán filmrendező munkásságának visszatérő eszközeiről és Kim Leine dán író regényeinek posztkoloniális olvasati lehetőségeiről. A hétfői napot Peter Adolphsen dán novellaszerző, a keddi előadássorozatot Halfdan Pisket képregényrajzoló felolvasása zárta.

A szervezők a skandinavisztika szak iránt érdeklődő középiskolai diákoknak is készültek programokkal: a keddi nap egy kedvcsináló előadással kezdődött, amelyre egy vidéki és egy budapesti gimnázium diákjai érkeztek a tanszékre. A tanácskozás remélhetőleg hagyománnyá válik majd, és jövőre a térség egy másik egyetemén találkozhatnak újra a dán szakos hallgatók.

Az eseményről készült videók megtekinthetők a Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszék weboldalán.