Találkozás kurd Pesmergákkal a frontvonalon II

Dezső Tamás dékán 2014. novemberi iraqi útja után kollégáival május 15 és 26 között ismét iraqi Kurdisztánba látogatott. Az utazás célja annak a lelőhelynek a kiválasztása volt, amelyet az ELTE BTK Régészettudományi és Ókortudományi Intézete közösen tervezett expedíciója során a Kar oktatói és hallgatói feltárhatnak.

 

Az ásatásról két forgatókönyv készül:

1. Tervásatás. Útjuk során Kalla Gábor hab. docenssel és Fülöp Kristóf régészhallgatóval számos potenciális lelőhelyet végigjárva sikerült egy olyan lelőhelyet kiválasztani Kurdisztán belső területein, a Rania-síkságon, amelynek feltárása komoly eredményekkel járhat, és fényt vethet az Újasszír Birodalom szerkezetének alapvető kérdéseire.

2. Leletmentés/műemléki helyreállítás. Március 27-én Dezső Tamás dékán és Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár közös sajtótájékoztatóján közösen jelentették be, hogy Magyarország a katonai és más humanitárius szerepvállalás mellett felajánlja, hogy az ELTE BTK régészei és asszíriológusai részvételével segítséget nyújt az Iszlám Állam fanatikusai által lerombolt asszír királyvárosok palotáinak leletmentésében és műemléki helyreállításában. Amennyiben az iraqi kormányerők és a kurd Pesmerga visszafoglalja Moszult (ókori Ninive) a magyar régész-asszíriológusok expedíciója részt vesz a kárelhárításban, felmérésben, leletmentő ásatások megtervezésében és kivitelezésében, illetve – valószínűleg az UNESCO égisze alatt – a műemléki helyreállításban.

 

A dékán emellett ismét ellátogatott a tavasszal még ostrom alatt állt Kirkukban található Pesmerga támaszpontra, ahol tavaly novemberben is járt. Már a városon is komoly fegyveres kísérettel lehetett átmenni, hiszen az amúgy kurd Kirkuk lakossága a szaddámi tudatos betelepítések következtében vegyes lakosságú várossá vált, ahol ma a türkmének és kurdok mellett a szunnita arabok alkotják a legerősebb közösséget. Hiwa tábornok régi ismerősként fogadta Dezső Tamást, és a támaszponton háromnegyed órás beszélgetés során elmondta mi történt az elmúlt fél évben.

Január 30-án éjjel a ködben az ISIS öt helyen kelt át azon a kis folyón, ami akkor a frontot képezte. Nem a tavaly őszi képekből ismert, jól megerődített hidat támadták, amely a Kirkuk és Tikrit közötti egyenes főút átjárója a folyón, hanem attól jóval távolabb hajtották végre a hadműveletet. Az átkelés után súlyos harcok zajlottak a folyó mentén és a híd körül is, ahonnan a Pesmergák egészen Kirkuk elővárosaiig húzódtak vissza. A heves harcok mindkét oldalon sok áldozatot szedtek. Elesett egy Pesmerga tábornok is. Március 18-án vette kezdetét a Pesmerga ellentámadás, amelynek során szintén véres harcok árán sikerült az ISIS-t visszavetni és a folyón átkelve a frontvonalat a déli irányba előretolni.

A tábornokkal ismét kimentek a frontra, a Kirkuktól kb. 10 km-re délre található első vonalba. A páncélozott konvoj egy ideiglenes hídon kelt át a folyón, mert a tavalyi képekből ismert híd utolsó pillérét az ISIS őrtoronnyal együtt felrobbantotta. A ’front’ most a hídtól délre kb. 2 km-re, a tikriti út mentén egy véres harcok árán elfoglalt arab falu mellett húzódik. Frontról aligha beszélhetünk, hiszen csak útzárak, földtorlaszok jelzik, hogy a harcoló felek meddig terjesztik ki ellenőrzésüket. Egyik falut a Pesmerga, a másik falut az ISIS ellenőrzi. Közöttük akár 10—15 km-es senkiföldje is húzódhat. A harcoló felek néha váratlanul felbukkannak a semmiből, átcsapnak az ellenség területére, majd visszavonulnak. Igazi sivatagi hadviselés.

A tét ezen a frontszakaszon a már említett vegyes lakosságú Kirkuk városa, amely nem csak azért fontos, mert az ISIS a város arab lakossága körében támogatókat remél verbuválni, hanem azért is, mert a város Iraq egyik leggazdagabb olajmezőjének a tetején ül.

A Pesmerga támaszponton a véres háború mementójaként látható a hadizsákmány. Az ISIS harcosok által acéllemezekkel és földbéléssel, valamint ’rakétaelhárító’ rácsokkal megerősített teherautó úgy néz ki mint egy páncélvonat. A sérülésén látszik, hogy belülről kifelé robbant ki az oldala – valószínűleg a pesmergák egy háztetőről lőtték ki rakétával.

A kint tartózkodás és terepszemle helyszíneit, illetve eseményeit Dezső Tamás fényképekkel dokumentálta, amelyeket a Kar hivatalos Facebook oldalán lehet megtekinteni. Az ásatás jövőjéről folyamatos tájékoztatást adunk itt, a kari honlapon.

2015.06.15.