Szvák Gyula és a történeti ruszisztika jubileuma

2018.10.09.
Szvák Gyula és a történeti ruszisztika jubileuma
A moszkvai Akvilon kiadó gondozásában, Maya Petrova szerkesztésében megjelent az Igyei i gyela (Eszmék és ügyek) című könyv, amelyet Szvák Gyula 65. születésnapjának és a budapesti történeti ruszisztikai műhely három évtizedének szenteltek a nemzetközi ruszisztika (amerikai, brit, kínai, olasz és – főként – orosz) képviselői.

A kiadványban szerepel Hudecz Ferenc professzornak, Egyetemünk volt rektorának méltató írása is. A kötetben 95 oldalt tesz ki a Ruszisztikai Központ által szervezett konferenciák, szimpóziumok programleírása, megtalálható benne a Központ valamennyi kiadványának felsorolása, valamint Szvák Gyula műveinek bibliográfiája. A kiadványt a jeles eseményeket megörökítő gazdag képanyag díszíti.

Szvák Gyula történész, egyetemi tanár, Oroszország-szakértő. Az ELTE Ruszisztikai Központ alapító vezetője (1995-től), a Magyar-Orosz Történész Vegyesbizottság elnöke (2006-tól), az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért elnöke (2006-tól). 2009-től 2015-ig a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnöke.

Forrás: ELTE