Születés és anyaság a régi Magyarországon

Születés és anyaság a régi Magyarországon
09/26

2023. szeptember 26. 17:00

ELTE BTK Történeti Intézet, Szekfű Gyula Könyvtár (1088 Budapest, Múzeum körút. 6-8. Főépület, I. emelet)

09/26

2023. szeptember 26. 17:00 -

ELTE BTK Történeti Intézet, Szekfű Gyula Könyvtár (1088 Budapest, Múzeum körút. 6-8. Főépület, I. emelet)


"Születés és anyaság a régi Magyarországon. 16. század – 20. század eleje" címmel jelent meg a „Lendület” Családtörténeti Kutatócsoport kötete, melyet  Krász Lilla, az ELTE Kora Újkori Történeti Tanszékének oktatója írt és szerkesztett. A monográfiát az ELTE BTK Történeti Intézetének Szekfű Gyula Köyvtárában mutatják be.

Hogyan élték meg az elmúlt évszázadok asszonyai a fogantatás, a várandósság, a szülés, a gyermekágy, a szoptatás-táplálás elementáris élményeit? Milyen konkrét és titokzatos jeleket, testi változásokat észleltek, hogyan értelmezték ezeket? Miképpen és milyen körülmények között hozták világra gyermeküket? Mit jelentett a mindennapi gyakorlatban a „hagyományos” szülészet? Hogyan vált a szülés testi-lelki támaszt nyújtó közösségi eseményből kórházakban zajló, orvosok és technikai eszközök által felügyelt „programmá”?

A kötet a 16. századtól az első világháborúig terjedő mintegy négy évszázadot áttekintve mutatja be a meddőség, a születésszabályozás kérdéseit, a várakozás kilenc hónapját, a szülést, a megszületett gyermek földi világba érkezésének első napjait, heteit, az anyaság és anyai érzelmek alakulását övező mindenkori rend és autoritatív tudás történeti változásait.

Különböző műfajú kéziratos és nyomtatott szövegek, képi és tárgyi források segítségével kibontakoznak a születést övező egyéni és közösségi eseményekhez kapcsolódó, az egyéni és kollektív emlékezet által őrzött, az antik görög-római és a zsidó-keresztény kultúrkörben gyökerező, de specifikusan a történeti Magyarországra jellemző hagyományok és szokások, társadalmi és kulturális konfliktusok, amelyek megváltozott formában és megváltozott tartalommal, de elemeiben tovább élnek napjainkban is.

Az eseményt Horn Ildikó, az ELTE BTK általános dékánhelyettese, az ELTE BTK Történeti Intézet vezetője nyitja meg, a kötetet Géra Eleonóra, az ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszék habilitált egyetemi docense mutatja be.