Szendrey Júlia összes verse

Szendrey Júlia összes verse
01/17

2019. január 17. 18:00 - 20:00

Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi u. 16.)

01/17

2019. január 17. 18:00 - 20:00

Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi u. 16.)


A Kortárs Kiadó gondozásában 2018-ban jelent meg a Szendrey Júlia összes verse című kötet, amelynek szerkesztője, valamint a hozzá kapcsolódó életrajz és a kísérőtanulmány szerzője Gyimesi Emese, az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója.

Szendrey Júlia nevét és alakját sok közhely övezi, mint például a ,,feleségek felesége" toposz vagy a második házassága miatt rávetülő ,,hűtlenség" bélyege. Itt az ideje, hogy végre ne első férjének, Petőfi Sándornak a járulékaként tekintsünk rá, hanem női irodalmunk egyik első, fontos figuráját ismerjük föl benne. Szendrey Júlia összes verse születésének 190., halálának 150. évfordulóján került először nyilvánosság elé kritikai igényű kiadásban, amely a költeményeket sajtó alá rendező Gyimesi Emese kísérőtanulmányát, jegyzeteit és Szendrey Júlia-életrajzát is közli színes képmelléklet kíséretében.

A bemutatón Gyimesi Emesével Margócsy István, az ELTE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet megbízott óraadója és Szilágyi Márton egyetemi tanár, a XVIII–XIX. századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszék vezetője beszélget. Az eseményen elhangzik a költőnő több verse, valamint korabeli dallamra írt népies műdala Tallián Mariannszínművész és Csörsz Rumen István régizenész, irodalomtörténész előadásában. A rendezvény moderátora Völgyi Tóth Zsuzsa, a Magyar Rádió szerkesztője.

Forrás: ELTE