Személyes történelem - beszélgetés Dr. Nyiszli Miklós memoárjáról

Személyes történelem - beszélgetés Dr. Nyiszli Miklós memoárjáról
10/10

2016. október 10.

ELTE BTK Főépület 34.

10/10

2016. október 10. -

ELTE BTK Főépület 34.


A Magvető Kiadó és a Kar Média és Kommunikáció Tanszék közös programsorozatot indít Személyes történelem címmel.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt október 10-én a sorozat első alkalmára, amelyen  Dr. Nyiszli Miklós memoárjának új, bővített kiadásáról beszélget György Péter esztéta, író, a Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet igazgatója és Vági Zoltán történész, a könyv szerkesztője, a Saul fia című film szakértője.


Dr. Nyiszli Miklós:

Az 1944 májusában deportált erdélyi magyar orvos, dr. Nyiszli Miklós németországi tanulmányainak és szakmai felkészültségének köszönhetően dr. Josef Mengele boncolóorvosa, s mint ilyen, kivételezett helyzetű sonderkommandós lett. Nyolc hónapon keresztül volt szemtanúja Auschwitz-Birkenau minden borzalmának. Visszaemlékezése 1946-ban jelent meg először. Azóta a holokausztirodalom fontos, számos nyelvre lefordított művévé vált, egyik ihletője és fő forrása Nemes Jeles László Saul fia című Oscar-díjas filmjének is. Kötetünkben az 1947-es debreceni második kiadás szövege mellett függelékként Nyiszli háború után jegyzőkönyvbe mondott két rövid tanúvallomását is közöljük. Vági Zoltán történész, a téma és a film szakértője bevezető tanulmányával és jegyzeteivel helyezi új megvilágításba a világ egyik első szemtanúi beszámolóját a birkenaui Sonderkommando valóságáról.

"Hálásak lehetünk Nyiszli Miklósnak, az erdélyi doktornak, amiért volt ereje szembenézni a modern történelem olyan tömeggyilkosaival, mint Mengele, Muhsfeldt és Moll. Meg tudta őrizni tartását, gerincét és morális integritását. Képes volt megmaradni embernek és orvosnak ott, ahol annyian kudarcot vallottak, leszerepeltek, megbuktak. Megköszönhetjük neki, hogy túlélte, hogy visszajött, és elmondta nekünk, amit látott. Megköszönhetjük, hogy átlagemberként fel tudott nőni a történelmi feladathoz. És botcsinálta Faustként, afféle kényszer szülte modern Josephus Flaviusként képes volt megörökíteni a zsidóság, a magyarság és az emberiség egyik legnagyobb tragédiáját." (Vági Zoltán)Időpont: 2016. október 10. 17:30-19:00
Helyszín: ELTE BTK Főépület 34. (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8., magasföldszint 34.)


A sorozat további témái:

  • Csillaggal nem jó járni most - Kis Pál budapesti fényképész naplója (1944. október-december) és Zimándi Pius István: Egy év története naplójegyzetekben (1944. március 19.-1945. március 17.)

Dátum: 2016. november 7. 17.30


  • Szálasi Ferenc naplói 1942–1946

Dátum: 2016. november 28. 17.30