Szakmai kalandozások Macedóniában

2021.09.16.
Szakmai kalandozások Macedóniában
Augusztus 16. és szeptember 1. között rendezték meg az 54. macedón nyelvi Nyári Egyetemet Ohridban, Észak-Macedóniában, melyre idén is több hallgatónk ellátogatott.

A Macedón Nyelv, Irodalom és Kultúra Nemzetközi Szemináriuma szervezésében megvalósuló eseményen a budapesti macedón lektorátus diákjai közül Bokor Patrícia, Nagy Botond és Szekeres Ákos vettek részt a nyári egyetemen, ahol idén Blazse Koneszki híres nyelvész, tudós és költő születésének 100. évfordulóját ünnepelték.

A kéthetes nyári nyelvismereti és makedonisztikai kurzust Észak-Macedónia köztársasági elnöke, Sztevo Pendarovszki nyitotta meg, Patrícia tagja volt annak a diákcsoportnak is, amely az elnök meghívására hivatalos fogadáson vett részt az ohridi Villa Biljana-ban, a macedón elnök nyári rezidenciáján.

A nyelvórákon túl neves macedón professzorok tartottak előadásokat Blazse Koneszkiről, a macedón irodalomról és kultúráról. A tanuláson kívül lehetőség nyílt kirándulásokon és kulturális eseményeken való részvételre is. A Nyári Egyetem végén diákjaink oklevelet kaptak a sikeresen elért nyelvi szintről.

A nyári egyetem megkezdése előtt Zlatko Panzov budapesti macedón lektor és diákjai rövid kirándulást tettek Észak-Macedónia nyugati részén, ellátogattak Vevcsani helységbe, Rosztuse hegyi faluba, a Duf-vízeséshez és a Szt. Jovan Bigorszki kolostorba, majd a diákok Szkopjében is eltöltöttek pár napot. 

Hallgatóink az LIV. Ohridi Nyári Egyetemen

Hallgatóink az LIV. Ohridi Nyári Egyetemen

0

/

0

0

/

0