Szabó Miklós és Borhy László dedikálása az Ünnepi Könyvhéten

Szabó Miklós és Borhy László dedikálása az Ünnepi Könyvhéten
06/07

2015. június 07.

Budapest, Vörösmarty tér, 89-es pavilon

06/07

2015. június 07. -

Budapest, Vörösmarty tér, 89-es pavilon


Hamarosan megjelenik Szabó Miklós–Borhy László: Magyarország története az ókorban – Kelták és rómaiak című könyve! A szerzők dedikálnak az Ünnepi Könyvhéten.

Szabó Miklós és Borhy László professzor urak június 7-én (vasárnap), 18 órakor dedikálják a L’Harmattan Kiadónál megjelent Magyarország története az ókorban – Kelták és rómaiak című könyvüket a 86. Ünnepi Könyvhéten.


A kötetről:

Több mint 30 év után először jelenik meg újra Magyarország ókori történelmét, a kelták és a rómaiak kultúráját, régészeti hagyatékát tárgyaló összefoglalás. Csaknem 1000 évről van szó, amely a kelták Kárpát-medencében történő megtelepedésével kezdődött, a római hódítással és az őslakos népesség romanizálódásával folytatódott, és a római uralom megszűnésével végződött. Szabó Miklós és Borhy László akadémikusok több évtizedes kutatási tapasztalatukra és tudományos eredményeikre támaszkodva készítették el ezt az összefoglalást, amely részletesen és széles földrajzi valamint történelmi és kulturális összefüggéseiben taglalja Magyarország területe késő vaskori népeinek és római kori lakosságának történelmét. Mindkét korszak nagy egységbe illeszkedik: a Magyarország területén élő vaskori népek történelmüket, kultúrájukat és művészetüket illetően részei voltak az Írországtól a Fekete-tenger partvidékéig terjedő kelta kulturális koinénak, míg római kori lakossága a kontinenseken átívelő Római Birodalomhoz tartozott. A szerzők, akik az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének régészprofesszorai, és az MTA-ELTE Interdiszciplináris Régészettudományi Kutatócsoport korábbi és jelenlegi vezetői, a kutatás legújabb eredményeinek figyelembe vételével készítették el Magyarország ókori történelmének új szempontokat követő összefoglalását, amelyet informatív térképekkel, továbbá látványos és az utóbbi évek legfontosabb régészeti leleteit is bemutató színes képekkel illusztráltak. A kötetet kronológiai összeállítás és részletes bibliográfia teszi teljessé.


Időpont: 2015. június 7. 18:00
Helyszín: V. ker., Budapest, Vörösmarty tér, 89-es pavilon