Szabó Magda életműve

Szabó Magda életműve
03/30 - 03/31

2022. március 30. - 2022. március 31.

ELTE BTK Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, 039.)

03/30 - 03/31

2022. március 30. - 2022. március 31.

ELTE BTK Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, 039.)


Közös konferenciát szervez az ELTE Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszéke és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság.

Szabó Magda sajátos pozíciót tölt be a hazai irodalmi kánonban. Miközben művei nagyon népszerűek az olvasóközönség körében, és számottevő nemzetközi érdeklődés is mutatkozik irántuk, a hazai irodalomtudomány meglehetősen érdektelenül viszonyul az írónő életművéhez. Mindmáig nem született az alkotói pálya egészét átfogó monográfia, de olyan önálló tanulmánykötet is alig-alig talál az érdeklődő olvasó, amely Szabó Magda műveinek értelmezésére vállalkozik.

A közelmúlt irodalmával foglalkozó irodalomtörténészek többségének részéről tapasztalható közömbösség több szempontból is joggal kifogásolható. Egyrészt Szabó Magda olyan regényei, mint a Freskó (1958) vagy Az őz (1959) megjelenésük idején kifejezetten eredeti, szokatlan narratív eljárásokat alkalmaztak, s ezzel jelentős mértékben járultak hozzá a magyar elbeszélői hagyomány megújításához. Másrészt az irodalomtörténetírás nem tekinthet el arisztokratikusan a szélesebb olvasóközönséget is megszólítani képes, olvasmányosabb irodalom fölött.

Az utóbbi évtizedekben a műveltség egészén belül az irodalom korábbi pozíciójához képest látványosan háttérbe szorult, s ez a tendencia csak úgy ellensúlyozható legalább bizonyos mértékig, ha az irodalomtudomány figyelembe veszi a szélesebb olvasóközönség érdeklődését, és nem zárja ki kutatásai köréből azokat a közkedvelt szerzőket, akik amellett, hogy szórakoztató időtöltést kínálnak, jelentős esztétikai értéket is képviselnek. A Magyar Irodalomtörténeti Társaság és az ELTE Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszéke ennek a meggyőződésnek a jegyében választotta közös konferenciája témájául az egyik legnépszerűbb írónő, Szabó Magda életművét.

Program

A konferencia élőben követhető az ELTE Bölcsészettudományi Kar YouTube csatornáján az alábbi linkekre kattintva:

A rendezvényre vonatkozó adatvédelmi tájékoztató itt olvasható.

Támogatók: Magyar Tudományos Akadémia, Nemzeti Kulturális Alap, ELTE Bölcsészettudományi Kar