„Szabadon szolgál a szellem”

2019.04.11.
„Szabadon szolgál a szellem”
Egyetemünk névadója, a legismertebb magyar kísérleti fizikus, Eötvös Loránd életpályája kivételes tehetségről és kitartásról, a kutatás iránti mély elkötelezettségről árulkodik. A tiszteletére az UNESCO-val  együttműködésben szervezett "Eötvös 100" emlékév központi ünnepségét, majd az utána következő előadássorozatot az MTA székházának dísztermében április 8-án tartották.

A megemlékezés csúcseseményén, a tudós halálának 100. évfordulóján rendezett központi ünnepségen köszöntőt mondott Lovász László, az MTA elnöke, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora (mindhárman a megemlékezés védnökei), majd Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke beszélt a kutatás-fejlesztés-innováció és az eötvösi életmű kapcsolatáról. A Nemzetközi Geodéziai és Geofizikai Unió üdvözletét Kathryn A. Whaler adta át, majd Eötvös tudósi pályájáról és életéről hallhattak előadásokat a résztvevők.

A délutáni ismeretterjesztő előadásokon többek között arról volt szó, miként befolyásolja a határfelületi vízréteg szerkezete a fehérjeműködést, hogyan mérték újra a híres Eötvös-kísérletet, milyen a Kárpát-medence geofizikája, és hogyan alkalmazhatók a gravitációs hullámok a csillagászatban. Az eseményen előadás hangzott el Eötvös sportszervezői munkásságáról és a tudós tömörlátvány-képeiről is.

A Magyar Nemzeti Bank az évforduló tiszteletére emlékérmet, a Magyar Posta emlékbélyeget bocsátott ki, ezeket szintén az emléknap keretében mutatták be. A Szanyi Borbála tervezte emlékérméket 10.000 és 2000 forint névértékben adták ki, a tiszteletadáson túl az ismeretterjesztés szándékával. 

Az érme tematikai oldalán a tudós feltaláló arcképe látható. A portrét egy 1891-92-es fotó ihlette, hátterében a gravitációs vonzás térbeli változásának négy jellemző mennyiségét leíró képletsor látható Eötvös kézírásával. 

Az előoldal központi mozívuma, az ELTE Eötvös József Collegium épülete Eötvös életművének pedagógiai aspektusára utal. A Collegium Eötvös kezdeményezésére miniszteri hivatali ideje alatt, 1895-ben jött létre magas színvonalú bentlakásos tanárképző intézményként. A korabeli Magyarországon egyedülálló intézmény nevét az alapító apja, a magyar közoktatási reform kezdeményezője, Eötvös József után kapta. A történelmi emlékhelynek nyilvánított épület ma is a magyar tanár- és tudósképzés fontos szellemi műhelye.

Az emlékérmék különlegessége, hogy sűrűn recézett peremükön az Eötvös Collegium ma használt jelnmondata, a „Szabadon szolgál a szellem” szélfelirat fut körbe.

A nap zárásaként az Akadémia dísztermében levetítették Az inga leng, a kronométer számol című dokumentumfilmet is a tudós életéről. A rendezvény kísérőprogramjaként egész nap tartott az emlékbélyeg- és érmeárusítás, a látogatók megtekinthették az Eötvös-ingát és a bélyegkiállítást az Akadémia első emeleti előterében, valamint az Eötvös 100 kamarakiállítást is a Tudós Kávézóban.

Forrás: elte.hu
Fotók forrása: mta.hu/Szigeti Tamás