Ritoók Zsigmond Corvin-lánc kitüntetést kapott

2018.02.15.
Ritoók Zsigmond Corvin-lánc kitüntetést kapott
Átadták a Corvin-láncokat a Parlamentben: Ritoók Zsigmond Széchényi-díjas klasszika-filológus, az ELTE BTK Latin Tanszék professor emeritusa munkásságát is elismerték.

A kitüntetést 1930-ban alapították, és azok kapják meg, akiknek a szakmai teljesítménye és erkölcsi tartása egyaránt példaértékű – mondta a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője, Klinghammer István. A kitüntetést Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke adta át a Parlamentben. Áder János beszédében kiemelte: „a Magyar Corvin-lánc Testület névsora nem csupán egy kimagasló érdemeket összegző lista, hanem felkérés a folytatásra, a tudás és a tapasztalat átadására, a bölcsesség megosztására, a fiatalabb generációk ösztönzésére". 

Ritoók Zsigmond 1929-ben született Budapesten. Latin-görög szakos tanárként az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett, 1965-ben magyar szakos középiskolai tanári diplomát szerzett ugyanitt. 1952-től tanársegédként dolgozott a Görög Nyelvi és Irodalmi Tanszéken, majd tizenkét évig az óbudai Martos Flóra Gimnáziumban tanított. Ezt követően újra az ELTE-re került, az MTA Ókortudományi Tanszéki Kutatócsoportban tevékenykedett, majd 1986-tól a Latin Nyelvi és Irodalmi Tanszéken volt egyetemi tanár. 1987 és 1993 közt ugyanitt tanszékvezető, innen vonult nyugállományba 1999-ben. Ösztöndíjasként Oxfordban, a Magdalen Collegiumban kutatott (1982), vendégtanár volt a grazi (1991) és a heidelbergi (2000) egyetemeken. Közben folyamatosan jelentek meg publikációi a görög-latin költészet, a görög esztétikai gondolkodás és a magyar klasszika-filológia történetének témáiban. Az utóbbi években írt egyebek közt a szóbeliség és az írásbeliség átmenetének görög tanulságairól, Horatiusról, a magyar Homérosz-fordításokról, Platón A lakoma című művéről és Euripidészről, a görög művelődéstörténetről. Ritoók Zsigmond 1993-tól az MTA rendes tagja, hazai és külföldi egyetemek díszdoktora. 1992- ben Szent-Györgyi Albert-díjat kapott, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét ítélték neki, 2001 óta Széchenyi-díjas, 2008-tól a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés birtokosa. 2009-ben a Bolyai János Alkotói Díj kitüntetettje.

A Corvin-láncot idén Ritoók Zsigmond mellett Maróth Miklós Széchenyi-díjas klasszika-filológus, Huszti Péter színművész, Martonyi János jogtudós, Melocco Miklósszobrászművész, Sir George Charles Radda kémikus és Sótonyi Péter orvos vehette át.

Forrás: Litera