Rényi 70

Rényi 70
10/25

2023. október 25.

ELTE BTK Fülep Lajos terem (1088 Budapest, Múzeum körút 6-8., 1. emelet 112.)

10/25

2023. október 25. -

ELTE BTK Fülep Lajos terem (1088 Budapest, Múzeum körút 6-8., 1. emelet 112.)


Az ELTE BTK Művészettörténeti Intézete konferenciát szervez Rényi András professzor 70. születésnapja alkalmából.

Rényi András több mint ötven éve egyetemi polgár, és azóta, hogy 1977-ben elvégezte tanulmányait az ELTE művészettörténet-esztétika szakán, az egyetem oktatója.  Előbb mint az Esztétika Tanszék tanára, majd 2008-tól a Művészettörténeti Intézet igazgató docense, majd 2016 óta a Filozófiatudományi Doktoriskola Művészettörténeti Doktori Programjának vezetője.

Az életrajzi dátumok és posztok sora azonban kevéssé képes érzékeltetni azt a nagy hatásó oktatói tevékenységet, Rényi András enigmatikus előadói személyiségét, amely bölcsészek nemzedékeire tett életre szóló hatást. Egyetemi tanári működését mindenkor tudományos kutatásai táplálták, amelyek fő csapásirányát a képi ábrázolás esztétikai-filozófiai működése, hermeneutikai interpretációja jelenti. A Gólyavári Esték keretében "Rembrandt mint drámaszerző" című előadását a nagyközönség is meghallgathatta.

Az ELTE Művészettörténeti Intézete szakmai konferenciával kíván méltó keretet adni az évfordulónak, és egyúttal kifejezni Rényi András munkássága előtti tiszteletét. A konferencia előadásai Rényi András kutatásaihoz kapcsolódó témákat gondolnak tovább, a műinterpretáció (Rembrandt és Caravaggio festészete, Vajda Lajos, Kondor Béla, Ország Lili, El Kazovszkij), vagy a köztéri emlékmű-szobrászat, közösségi emlékezet és a kortárs táncművészet témaköréből.

Teljes program