Rekordszámú új hallgató kezdi meg az őszi szemesztert az ELTE-n

2019.07.25.
Rekordszámú új hallgató kezdi meg az őszi szemesztert az ELTE-n
Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 10 170 gólya kezdi meg a tanulmányait szeptemberben. Soha nem volt ilyen magas az új hallgatók száma, a tavalyi évhez képest több mint 400-zal többen nyertek felvételt az egyetemre. Idén is a Bölcsészettudományi Karra érkezik a legtöbb új hallgató: 2330 gólyát várunk a következő szemeszterben.

Az ELTE népszerűsége továbbra is töretlen a jelentkezők körében: a 2019-es felvételi eljárásban csaknem 13 és fél ezren jelölték meg első helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetemet. A mai eredmények tükrében látszik: folytatódik az a tendencia, hogy évről évre intézményünkbe jelentkezik és nyer felvételt a legtöbb felvételiző.

A 2019. július 24-én nyilvánosságra hozott

felvételi eredmények szerint 10 170 új hallgató kezdheti meg tanulmányait az Egyetemen szeptemberben.

Idén több hallgató ülhet be a padokba az Állam- és Jogtudományi Karon, az Informatikai Karon, a Pedagógiai és Pszichológiai Karon és a Társadalomtudományi Karon is. A rekordszámú felvett hallgató és az általuk elért rendkívül magas pontszámok is jól jelzik: az ELTE továbbra is hazánk vezető felsőoktatási intézménye kiváló hallgatóinknak és oktatóinknak köszönhetően.

Az ország elsőszámú pedagógusképző intézményeként (egyedüliként az ELTE rendelkezik a pedagógusképzés teljes spektrumát lefedő képzési kínálattal) az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek kiemelten fontos, hogy a minden ötödik gólya pedagógusnak készül.

Az ELTE portfóliójában tavaly megjelent gazdálkodástudományi képzések népszerűsége példátlan és várakozáson felüli.

Az elmúlt két év eredményei alapján – főként a Gazdálkodástudományi Intézet (GTI) budapesti képzéseinek berobbanásával – az ELTE a hallgatói minőség terén egyértelműen az ország első két gazdasági képzőhelye egyikének számít. A 2019-es februári és szeptemberi felvételiken 700 gazdasági mesterszakos hallgató nyert felvételt, az alapszakokon 2019 szeptemberében  közel 650 új hallgató kezdi majd meg tanulmányait. Itt a GTI úgy duplázta meg a tavalyi felvételi számait, hogy az önköltséges hallgatókkal együtt is 410–420 feletti felvételi átlagpontszámokat tartott, amellyel szintén a legjobb gazdasági képzőhelyek élvonalához tartozik. 

A 2017 óta az ELTE-hez tartozó szombathelyi képzésekre felvételt nyertek összlétszáma közel 600 fő, hagyományosan magas volt a bekerülési ponthatár. Szombathelyen megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület (a felvettek 34,5%-a), de jelentősen erősödtek a közgazdasági képzések is (a felvettek 24,8%-a).

Az állami finanszírozásban részt vevő gólyák átlagpontszáma a pszichológia alapszakon a legmagasabb (466), de kiemelkedően magas többek között a jogász osztatlan (458), a matematika (443) és a fizika (423), vagy éppen az angol nyelven induló alkalmazott közgazdaságtan (455) és a nemzetközi gazdálkodás (445) állami ösztöndíjas alapszakosai esetében is.

A magyar jelentkezők számára angol nyelven indított képzéseken is nagyarányú a növekedés:

az előző évhez képest csaknem 30%-kal többen, 195-en kezdhetik meg tanulmányaikat angol nyelven. Az Egyetem legnépszerűbb angol nyelvű szakja a Társadalomtudományi Kar nemzetközi tanulmányok alapszakja lett, ahol kétszer annyian kezdenek idén, mint 2018-ban (47 fő).

Kari bontásban, budapesti képzési helyszínen a legtöbb új felvett a Bölcsészettudományi Karra (2330) érkezik, a BTK-t a Természettudományi Kar (1188) követi, a harmadik pedig a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (1124) lett. Egyetemünk legnépesebb szakja idén a jogászoké (757 fő), őket követik a programtervező informatikusok (673 fő) és a gyógypedagógusok (537 fő).

Érdekesség, hogy az ELTE-n idén szükséges legmagasabb ponthatár (475 pont) három tanári szakon jelent meg: matematikatanár – orosz nyelv és kultúra tanára; német nyelv és kultúra tanára – francia nyelv és kultúra tanára; történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára – latin nyelv és kultúra tanára.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a hallgatói igényeknek megfelelően folyamatosan bővíti képzési portfólióját: idén szeptembertől új magyar nyelvű mesterképzésekre (például buddhizmus tanulmányok, rajz- és vizuális kultúra tanárszak) és angol nyelvű alap- és mesterszakokra (óvodapedagógus, anyagtudomány, környezettudomány, angol nyelvoktató) iratkozhatnak be a gólyák.

Forrás: elte.hu

Borítókép: 24.hu