Régészet Napja

Régészet Napja
05/28

2016. május 28.

ELTE BTK

05/28

2016. május 28. -

ELTE BTK


A Kar Régészettudományi Intézete idén is csatlakozott a Magyar Régész Szövetség felhívásához és 2015. május 28-án megünnepli a Régészet Napját.

Előadásaink ebben az évben a vándorlásokkal, népmozgásokkal, a mobilitás arculataival foglalkoznak. A migráció — legyen szó emberek, tárgyak vagy eszmék mozgásáról — nem modern életünk kivételes jelensége, hanem az emberiség alapvető jellemzője. Tematikus rendezvényünkön az érdeklődők előadásokat hallgathatnak a migráció különböző arculatairól, azoknak régészeti módszerekkel vizsgálható típusairól: hogyan népesítették be a földet a paleolitikum időszakában az első emberek, kik építették 4000 évvel ezelőtt az alföldi „földpiramisokat”, mióta vannak kontinensünket átívelő háborúk, miért és hogyan áramlott a pénz az ókorban, hogyan követhetjük nyomon egy legendás germán nép, a langobardok vándorlását és miként vándoroltak az állatok gazdáikkal együtt az őskortól a kora újkorig.

Természetesen az idén is lesz a közkedvelt régészeti játszótér (talicskatoló verseny, régészeti homokozó, terepjáró pakolás), és lehet készíteni ékszereket is. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az Intézetben folyó műhelymunkába is; bemutatják, hogy milyen vizsgálatokat lehet elvégezni a bronzkori kerámiaedényeken és bronztárgyakon, de lehetőség nyílik az eredeti tárgyak kézbevételére is.

Továbbá az előadások vendégei belekóstolhatnak a Régészettudományi Intézet alkotó légkörébe, a leletek és könyvek által teremtett atmoszférába, és megismerhetik a régészet műhelytitkait.


Előadások

Helyszín: Régészettudomány Intézet, Könyvtár, nagyolvasó

10.00–10.45 Mester Zsolt: Évmilliók migránsai — Vándorló ősemberek

11.00–11.45 Szilágyi Márton: Az alföldi halmok építői. Egy őskori migráció és következményei

12.00–12.45 V. Szabó Gábor: A határtalan erőszak kezdetei. Háborúk, hadjáratok, portyák a bronzkori és vaskori Európában a Kr. e. I.évezredben

13.00–13.45 Juhász Lajos: Az ókori érmék migrációja

14.00–14.45 Vida Tivadar: A hosszúszakállúak vándorlása régészeti és biológiai bizonyítékok

15.00–15.45 Csippán Péter: Négylábú vándorok

 

Foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek

Helyszín: Trefort-kert, Gólyavár mögötti terület

10.00–16.00 Péró Kriszta: Régészeti játszótér

10.00–16.00 Tarbay János Gábor – Fülöp Kristóf: Leletsimogató. Bronzkori fém- és kerámiatárgyak az Egyetem gyűjteményében


Részletesebben: az Intézet honlapján, illetve az esemény honlapján.