Régészet Napja és Éjszakája

Régészet Napja és Éjszakája
05/24

2019. május 24. 17:00

1088 Budapest, Múzeum körút 4/B • Régészettudományi Intézet

05/24

2019. május 24. 17:00 -

1088 Budapest, Múzeum körút 4/B • Régészettudományi Intézet


A Régészettudományi Intézet idén is csatlakozott a Magyar Régész Szövetség felhívásához és május 24-én megünnepli a Régészet Napját, mely alkalomból előadásokkal, lelet-simogatóval és kézműves programokkal is várják az érdeklődőket.

Ez a délután és este a régészet „sötét” oldalával foglalkozik, a homállyal és az éjszakával, az alvilággal és a halállal, erőszakkal és félelemmel. Tematikus rendezvényünkön az érdeklődők hallhatnak arról is, hogyan tudják a régészek ezeket a megfoghatatlan dolgokat kutatni, hogyan lehet a tárgyakból megidézni az egykor élők érzelmeit és gyakran borzongással teli világát. Az előadások arról szólnak majd, hogy mire és hogyan használják a régészek a drónokat; mit csináltak az őskőkori emberek a barlangok titokzatos világban; hogyan halt meg mérgében Komárom mellett I. Valentinianus római császár; hogyan hamvasztják el halottaikat a tűz erejével az őskorban és napjainkban az emberi közösségek; mivel fizettek Kharonnak, a holt lelkek szállítójának a görögök, kelták és rómaiak; milyen nyomai és szerepe volt az erőszaknak a korábban békésnek hitt újkőkori Európában.

Tapintható közelségbe kerülnek több ezer éves agyagtárgyak, római kori ékszerek és játékok, mindenféle régészeti korú állatcsont. Idén is lesz régészeti homokozó puzzle-val, kerámia- és ékszerkészítéssel. Az előadások vendégei belekóstolhatnak a Régészettudományi Intézet alkotó légkörébe, a leletek és könyvek által teremtett atmoszférába, és megismerhetik a régészet műhelytitkait.

Előadások

17:00 Dr. Rupnik László: Távolról vezérelt légijárművek régészeti célú alkalmazása

17:30 Dr. Mester Zsolt: Az őskőkor „sötét” oldala: ősemberek a barlangokban

18:10 Dr. Bartus Dávid: Nyomozás egy római császár halálának ügyében

18:50 Fülöp Kristóf: Tűz az éjszakában. A hamvasztás rítusa az őskorban.

19:30 Dr. Juhász Lajos: Kharon obolosa, avagy a túlvilági hajós fizetsége

20:10 Dr. Anders Alexandra: Erőszakos halál a „békés” újkőkori Európában

Helyszín: ELTE BTK Régészettudományi Intézet, Könyvtár, nagyolvasó

 

Egyéb programok

16:00 Régészeti állat(csont)simogató – Dr. Csippán Péter

16:00 Kerámiasimogató – Dr. Füzesi András

16:00 Római kori leletsimogató – Sáró Csilla

16:00 Régészeti homokozó – Kézműveskedés (Huzalékszer és só-liszt kerámia készítés, régészeti puzzle stb.) – Solnay Eszter és a régészhallgatók

Helyszín: Trefort-kert, B épület, Régészettudományi Intézet mögötti parkoló

 

A Régészettudományi Intézet programjairől további információk itt érhetőek el: www.regeszet.elte.hu, www.asonyomon.hu, regeszetnapja.hu

Facebook