Rangos életműdíjat kapott Steiger Kornél

2021.11.25.
Rangos életműdíjat kapott Steiger Kornél
A Magyar Filozófiai Társaság életműdíjával ismerték el az ELTE Filozófia Intézet professor emeritusának munkásságát.

November 19-én, a Filozófia Világnapján adták át a Magyar Filozófiai Társaság életműdíját, mellyel 2017 óta ismerik el a legjelentősebb hazai filozófusi életműveket. Az ELTE Bölcsészettudományi Kar oktatói közül korábban Heller Ágnes, Almási Miklós, Ludassy Mária és Bacsó Béla is részesült a kitüntetésben.

A Kossuth Klubban rendezett díjátadón Steiger Kornél mellett Tamás Gáspár Miklóst tüntették ki, Karunk oktatóját Mogyoródi Emese méltatta. Az eseményen a Magyar Filozófiai Társaság, az ELTE Filozófiai Intézet és a L’Harmattan Kiadó közösen alapított Cogito-díját is kiosztották. A kitüntetést, mellyel a fiatal pályakezdő filozófusokat jutalmazzák, idén László Laura, az ELTE Esztétika Tanszék korábbi doktorandusza, jelenlegi óraadója vehette át.

Steiger Kornél filozófus, az ELTE Ókori és Középkori Filozófia Tanszék professor emeritusa, szakterülete az antik görög filozófia. Az ELTE filozófia – magyar szakán szerzett diplomát, majd egyetemi oktatóként dolgozott az  ELTE Filozófiatörténeti Tanszékén. A doktori és kandidátusi fokozatok megszerzése után tanszékvezető egyetemi docens, 2002-től  az ELTE BTK Ókori és középkori filozófia tanszékén egyetemi tanár, 2013-tól a Filozófiai Intézet professor emeritusa. Közreműködött az ELTE Annales (Sectio philosophica et logica) szerkeszésében, majd a Magyar Filozófiai Szemle felelős szerkesztőjeként is tevékenykedett. Legutóbbi műve Tanulmányok a sztoikus etika köréből címmel az Atlantisz Kiadónál jelent meg, 2021-ben. 2004-ben Palládium-díjjal ismerték el munkásságát.

Forrás: Litera