Puskin szobrot avattunk

2017.11.29.
Puskin szobrot avattunk

 

Az orosz irodalom meghatározó alakja, Alekszandr Puskin költő, író emlékére állítottak szobrot a Bölcsészettudományi Karon 2017. november 22-én. A szobor az Orosz Írók Szövetségének közvetítésével került az Egyetem Puskin utca melletti épületébe. 

Az orosz nagykövetség és az ELTE BTK által szervezett szoboravató ünnepségen részt vett és köszöntőt mondott Szergejev Vlagyimir Nyikolajevics, az Oroszországi Föderáció Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete Magyarországon, Borhy László akadémikus, az ELTE rektora, valamint Igor Petrovics Novoszjolov, az Orosz Írószövetség Puskin Szakosztályának vezetője. Az ünnepi eseményen részt vett Borsodi Csaba, a Kar dékánja, valamint a kar több oktatója és hallgatója is. 

"Azt mondják, hogy az a jó ajándék, amelyben felfedezhető az ajándékozó és a megajándékozott személyisége egyaránt. Nos, ha valami, akkor Puskin szobra ebből a szempontból is a legméltóbb ajándék, mert egyfelől az író életműve kifejezi mindazt, amit a világ az orosz népben tisztel; másfelől viszont őt minden irodalmat kedvelő ember egy kicsit a magáénak érzi", kezdte köszöntőjét Borhy László. Puskin "az orosz kultúra zászlóvivője a világban. Azzal együtt viszont, hogy letette névjegyét a világirodalomban, példaképpé vált más nemzetek alkotói számára is". Egyetemünk rektora kiemelte, hogy „a Bölcsészettudományi Kar mindig feladatának tekintette biztosítani az orosz nyelvet ismerő magyar szakemberek utánpótlását a kultúra, az üzlet és a diplomácia világában, így van ez most is. Több mint 70 éve alapítottuk meg az Orosz Nyelv és Irodalom Tanszéket, amely jelenleg itt, a Puskin utca melletti épületünkben található, és amely egyébként országszerte a legnépszerűbb képzőhely. Úgy vélem, az ELTE oktatási hagyományaira való tekintettel Puskin szobra ebben az előcsarnokban jó helyen lesz, olyanok társaságában, akik az orosz nyelvnek és kultúrának jó ismerői és tisztelői."

A Puskin Szakosztály vezetője kitüntetést és emléklapot adott át az ELTE rektorának, reményét fejezve ki, hogy a most felavatott szobor a további együttműködések szimbóluma lesz.

 

ELTE